fbpx

Uutiset

Retkeilijän piparkakkutalot

siemenholvi

Piparkakkutaikinasta voi muotoilla mitä tahansa. Retkeilijälle mieluisia rakennelmia ovat laavut ja kodat, nuotiopaikat tai vaikka linnunpöntöt. Mikäli ei ole perinteisten talojen ystävä, on piparkakkulaavu helppo rakentaa muutamasta taikinanpalasesta. Tunnelmallisen nuotion voi tehdä renkaista ja tulen marmeladista. Iglu rakentuu piparitaikinasta pyöreän uuninkestävän kulhon päälle. Kokoamisessa ei tarvitse polttaa sormia, sillä sulan sokerin sijaan talot voi koota valkuais-tomusokeriseoksella. Koristeluun sopii sama seos, ja näyttävän talon saa aikaan helpohkoilla koukeroilla, pilkuilla ja viivoilla.

 

 

linnunpönttö2

Vaikka perinteiset joulupiparimuodot ovatkin kauniita, on muoteissa paljon valinnanvaraa. Luonnonystävälle mieluisat jänikset, ketut, hirvet, jääkarhut ja siilit on helppo tehdä valmiilla muoteilla. Myös lapset pitävät eläinhahmojen koristelusta.

Tälle joululle kehitimme oman versiomme suositusta linnunpöntöstä, sekä kokeilimme Huippuvuorten siemenholvin muuntamista piparkakkutaloversioksi.

Talojen kokoamisessa on käytetty tomusokeri-valkuaisseosta, joka vatkataan kunnolla sähkövatkaimella. Koostumus vaihtelee sen mukaan, kuinka valuvaa tai jämäkkää tahnaa haluaa. Tahnalla koottu talo vaatii hieman tukemista, sillä se ei jähmety heti. Juomalaseilla tuettuna rakennukset pysyvät kuitenkin pystyssä kunnes tahna on kovettunut. Kokoamiseen tarvitaan jämäkkää tahnaa, ja laajojen pintojen tasaiseen värittämiseen juoksevampaa.

Kokoamiseen:

¼ dl valkuaista

1 ¾ dl tomusokeria

Eläimien koristeluun ja vuoren valumiin:

¼ dl valkuaista

1 ¼ tomusokeria

Kaikki mahdolliset koristelut kannattaa tehdä silloin, kun osat ovat vielä tasona pöydällä. Koristeluissa on käytetty hyvin yksinkertaisia muotoja. Suoraa viivaa, siksakkia ja pisteitä. Kaikki on mahdollista tehdä yhdellä samalla noin 2mm pursottimella, eikä erikoistaitoja tarvita. Kokoamisessa kannattaa käyttää tukena juomalaseja, säilyketölkkejä tai muita sopivia esineitä. Kokoamisen ja koristelun jälkeen talot viimeistellään pienellä määrällä tomusokeria. Eläimet on tehty valmiilla muoteilla.

Holvi

Linnunpönttö