fbpx

UutisetVarusteet

Pyöräily maistuu suomalaisille

demo__44717

Maaliskuun alussa järjestettävät Fillari-messut on startti kevään pyöräilykaudelle. Tapahtuma esittelee niin peruspyöriä kuin erikoisempiakin malleja, ja mukana ovat kaikki Suomessa myytävät yleisimmät fillarimerkit. Pyöräilyllä on merkittäviä vaikutuksia kansantaloudelle.
Tuoreen Eurobarometrin mukaan polkupyörän ilmoittaa ensisijaiseksi arjen kulkutavakseen peräti 14 prosenttia suomalaisista. Kätevyys ja nopeus ovat yksilölle tärkeimmät syyt valita polkupyörä kulkutavaksi, mutta yhteiskunnan kannalta pyöräily on tutkitusti tärkeä ympäristö-, terveys-, ja kansantalousteko. Suomalaisten pyöräilyn taloudellinen arvo on Maailman terveysjärjestön (WHO) laskurin mukaan 1,072 miljardia euroa vuodessa.

– Pyöräilyllä on nyt nostetta ja suomalaisten pyöräily onkin selvässä kasvussa nimenomaan siellä, missä olosuhteita kehitetään. Monet kunnat ovat tunnistaneet pyöräilyn lisäämisestä koituvat lukuisat hyödyt ja panostavat nyt tosissaan pyöräilyn edistämiseen. Esimerkiksi Helsingissä rakennetaan jo ”baanojen” eli huippulaadukkaiden pyöräilyn valtaväylien verkkoa, ja yli 95 prosenttia kaupunkilaisista suhtautuu pyöräilyn edistämiseen myönteisesti, kertoo Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

Messukeskuksessa 6.-8.3. järjestettävillä Fillari-messuilla on esillä monenlaisia pyöriä, ja kävijöitä neuvotaan pyörän valinnassa kädestä pitäen. Lisäksi erilaisia pyöriä voi kokeilla testiradalla, jossa pääsee hakemaan hyvää ajotuntumaa tasamaalla.

– Tämän hetken yksi trendipyörä on fatbike eli läskipyörä. Se on leveärenkainen, maastopyörästä kehitelty menopeli etenkin syksy- ja talvikäyttöön. Läskipyörällä fillarointi on leppoisaa rajussakin maastossa, ja sillä voi ajella vaikkapa kantohangella tai umpimetsässä, kertoo Cycleuropen markkinointivastaava Anna-Maria Kunttu.

– Ihmiset ovat selvästi innostuneet harrastamaan pyöräilyä ja siihen myös satsataan aiempaa enemmän. Erikoisliikkeissä kaupaksi käyvät tällä hetkellä etenkin vähän kalliimmat maasto- ja maantiepyörät. Työmatkapyöräilijät päivittävät kalustoaan, enää ei perinteinen 7-vaihteinen riitä. Lisäksi triathlonin suosion kasvu näkyy maantiepyörien myynnissä, kertoo Tunturi-Hellberg Oy:n pr-päällikkö Pirkko Kapraali.

Lapsille on Fillari-messuilla oma liikennekaupunki, jossa voi harjoitella pyöräilyä. Asiantuntijoiden opastuksella löytyy kullekin lapselle oikean kokoinen ja taitoihin sopiva menopeli. Perinteisten polkupyörien rinnalle tullut potkupyörä on kasvattanut suosiotaan pienimpien lasten ensimmäisenä harjoituspyöränä. Fillari-messujen komeimmat hyppyrit löytyvät pyöräkrossiradan hiekkaosuuksilta. Messuohjelmassa on vauhdikkaita näytöskisoja, ja myös kävijät pääsevät kokemaan vauhdin hurmaa radalla.

www.goexpo.fi