fbpx

KotimaaUutiset

Punkaharju on Vuoden Retkikohde 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuoden Retkikohde 2017 yleisöäänestyksen on voittanut Punkaharju. Voittaja saa palkinnoksi Suomen Messusäätiön myöntämän 5 000 euron stipendin, jolla on tarkoitus kehittää alueen retkeilypalveluita. Voittajaan voi tutustua tarkemmin käynnissä olevilla GoExpo-messuilla 17.-19.3.2017.

Suomi100-juhlavuoden kunniaksi tämän kertaisen kilpailun teemana oli historiakohteet. Kilpailussa haettiin luontoretkeilyyn sopivia kohteita, joissa voi tutustua merkityltä reitiltä käsin alueen historiaan, esimerkiksi muinaismuistoihin tai perinteiseen luonnonkäyttömuotoon. Voittaja ratkesi yleisöäänestyksessä, johon osallistui yli 6200 retkeilijää.

Punkaharju sijaitsee kirkkaiden Saimaan vesistöjen äärellä. Jääkauden aikana muodostunut kapea, seitsemän kilometriä pitkä Punkaharju on yksi Suomen kansallismaisemista. Harjualueella sijaitseva Punkaharjun luonnonsuojelualue on perustettu vuonna 1991. Alueesta muodostui merkittävä matkailukohde jo 1800-luvulla.

Punkaharjulla on panostettu retkeilijöiden viihtymiseen. Alueella on teemoitettuja reittejä, jotka tutustuttavat historia-, luonto- ja kulttuurikohteisiin. Talvella merkityt reitit muodostavat Lumikenkäpuiston ja kesällä Sauvakävelypuiston. Reittien varrelta löytyvät mm. Salpalinjan juoksuhaudat, Metsämuseo Lusto, Taidekartano Johanna Oras ja Luonnonvarakeskuksen puulajipuisto.

Kilpailun palkintosumman, 5000 euroa, lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoraha käytetään konkreettisiin asioihin, jotka parantavat retkeilykokemusta ja edesauttavat kohteen markkinointia. Äänestykseen osallistuneet saivat kertoa ideoitaan suosikkikohteensa kehittämiseksi, joten Punkaharjulla on käytössään satojen retkeilijöiden ideapankki.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt kolmannentoista kerran. Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkireittejä. Kilpailun voittaja valittiin nettiäänestyksellä, johon osallistui kaikkiaan yli 6200 retkeilijää. Yleisö sai äänestää ammattilaisraadin valitsemien kymmenen finalistin joukosta suosikkiaan. Voittaja keräsi noin neljänneksen kaikista annetuista äänistä.