fbpx

Uutiset

Paljonko klapi autiotuvalla kustantaa?

Polttopuu maksaaa kaukana sijaitsevilla autiotuvilla melkoisesti. Syynä ovat yksinkertaisesti pitkät kuljetusmatkat.

Polttopuu maksaa kaukana sijaitsevilla autiotuvilla melkoisesti. Syynä on yksinkertaisesti pitkät kuljetusmatkat.

Prisman klapisäkki maksaa 6,90 euroa ja siinä on noin 15–20 klapia. Yhden polttopuun hinta on siis halvimmillaan 0,4 euroa.

Kun samanlainen klapi viedään vaikkapa Pitsusjärven autiotuvalle, on sen hinta yli 5 euroa. Jos klapi viedään Hannukuruun Hetta-Pallas-vaellureitillä, on sen hinta yli 3 euroa.

Yhden kamiinaan päätyvän polttopuun hinta on siis melkoinen kaukana sijaitsevilla autiotuvilla. Mistä tuo hinta sitten muodostuu, siihen Retki-lehdelle vastasi Inari Ylläsjärvi, joka on Tunturi-Lapin puistoalueen kenttäpäällikkö:

”Tunturi-Lapin puistoalueella polttopuutoimitukset tapahtuvat niin, että polttopuutoimittaja (kilpailutettu urakoitsija) toimittaa sovitulle paikalle maantien varteen (eli lanssille) tilatun polttopuumäärän. Tästä eteenpäin ylläpitohuoltoyrittäjä (myös kilpailutettu urakoitsija) toimittaa tien varresta tilatut määrät puuta taukopaikkojen liitereihin maastoon.

Pinokuutiometrin hintaeroon vaikuttaa eniten kuljetusmatka lanssilta itse taukopaikan liiteriin.”

”Pallaksella polttopuun kuljetus lanssilta liiteriin on noin 40 % itse polttopuun hinnasta.  Polttopuut ja kuljetus lanssille syö siis noin 60 % hinnasta. 

”Pitkien kuljetusmatkojen Käsivarressa polttopuun hinnasta syö polttopuun kuljetus lanssilta taukopaikan liiteriin noin 65 %, kun taas itse polttopuu ja sen kuljetus lanssille vain noin 35 %.” 

Metsähallitukselle aiheutuu kuluja kuljetusten lisäksi suunnittelutyöstä, kilpailutuksista ja esimerkiksi moottorikelkkojen huollosta.  

Autiotupia ja taukopaikkoja ylläpitävä Luontopalvelut toivookin, että retkeilijät harkitsevat tarkkaan, milloin tulia kannattaa pitää ja milloin vaikkapa ruuanlaiton voi hoitaa retkikeittimellä.