fbpx

Uutiset

Örö avautuu retkeilijöille

Örö_Bengt
Örön etelärannalta näkyy Bengtskärin majakka.

Örön saari Kemiönsaaren kunnassa on tunnettu vanhana suljettuna linnakesaarena. Nyt saari on Metsähallituksen hallinnassa ja osa Saaristomeren kansallispuistoa. Kesäkuussa se avautuu kaikille ja tarjoaa monia hienoja retkeilymahdollisuuksia ja luontoelämyksiä.
Saarelle on avattu kaksi luontopolkua (4,7 km ja 5,1 km) ja lisäksi Örössä on 6 km vanhoja mukulakiviteitä, joita pitkin on helppo liikkua paikasta toiseen.

merikaali
Saarella kasvaa Suomen suurin esiintymä merikaalia

Retkeilijää odottavat tykkiasemat, kasarmialueet ja muut puolustusrakenteet sekä monet erilaiset luontotyypit. Saaren sijainti eteläisessä ulkosaaristossa sekä pitkään jatkunut kulutus ovat luoneet Örölle erilaisia elinympäristöjä, kuten avoimia paahdeketoja sekä rantaniittyt, joilla viihtyvät harvinaiset kasvit ja perhoslajit.

Ikkuna
Saarella on noin 60 rakennusta, joista monet on rakennettu 100 vuotta sitten.

Saarella on telttapaikka, jossa on vesipiste sekä kuivakäymälä. Vesi otetaan saaren omasta pohjavedestä. Jos telttailu ei viehätä, on tarjolla myös retkeilymaja, huoneistomajoitusta sekä ryhmähuoneita. Satamassa on rantakahvila ja puoti ja kylän ”keskustassa” ravintola.

telttailu
Teltoille on varattu alue vanhan sotku-rakennuksen vierestä.

Örö sopii hyvin päiväretkeilyyn mutta saaren monipuolinen luonto, hienot hiekkarannat ja kalliot houkuttelevat jäämään pidemmäksikin aikaa. Kävelyn lisäksi saareen voi tutusta pyörillä. Tarjolla on joitakin vanhoja armeijan pyöriä vuokrattavaksi mutta yhteysalukseen voi ottaa mukaan myös oman pyörän. Pyöräily on sallittua metkityillä reiteillä.Melontakohteena Örö on erinomainen: reitti sinne on varsin suojainen, ja vierasvenesataman vieressä on hyvä paikka kajakkien maihin vetämiselle.

ranta
Saaren länsirannalta avautuu avomeri.

Yhteysalus liikennöi saarelle Kemiönsaaren Kasnäsistä kesäkauden ajan kahtena päivänä viikossa. Lisäksi paikalliset yrittäjät tarjoavat kuljetuspalveluita päivittäin.

Lisätietoa: www.luontoon.fi/oro     ja www.örö.fi

Teksti ja kuvat: Petri Laine