fbpx

Uutiset

Metsähallitus poistaa luontokohteiden koronarajoituksia

Metsähallituksen Luontopalvelut avaa luontokeskukset, perinnetilat sekä varaus-, vuokra- ja autiotuvat 1.6. alkaen.

Asiakaspalvelupisteiden turvallisuutta varmistetaan asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen kautta.  Kokoontumisrajoitukset otetaan järjestelyissä huomioon. Päätöksiä tarkennetaan vielä toukokuun aikana, kun lisäohjeita saadaan. Retkietiketti on entistä tärkeämpää sekä luonnon että ihmisten oman turvallisuuden takia.

Luontokeskusten kahvila- ja ravintolatoiminnasta vastaavat yksityiset yritykset. Niitä koskevat ohjeet, joita valtioneuvosto tulee antamaan ravintoloille. Metsähallitus ei kuitenkaan edellytä tiloissaan toimivia kahvila- ja ravintolayrityksiä avaamaan toimintaansa, jos turvamääräysten edellyttämät järjestelyt vaikeuttavat niiden toiminnan kannattavuutta. Osa luontokeskusten ravintoloista ja muista Metsähallituksen kohteilla toimivista yrityksistä on jo aiemmin harjoittanut take-away myyntiä, joka on toiminut hyvin. Tämä toiminta todennäköisesti jatkuu kesälläkin.

Metsähallituksen aiemmin suljetut päivä- ja autiotuvat avataan 1.6. Vuokra- ja varaustupien varausjärjestelmä avataan viimeistään 27.5, jolloin tupavarauksia voi tehdä 1.6. eteenpäin ja myös vuodelle 2021. Metsähallitus selvittää toukokuun aikana, onko syytä rajata tupien sallittua henkilömäärää peruskapasiteettia pienemmäksi, jotta asiakasturvallisuus säilyy.

Kansallispuistoissa ja muilla luontokohteilla saa järjestää alle 50 hengen opastuksia ja tapahtumia. Tuli- ja taukopaikat ovat avoinna normaalisti. Perinnetiloilla opastus pidetään lähtökohtaisesti ulkona, ja sisätiloihin tutustuminen tapahtuu omatoimisesti.

Retkietiketin merkitys korostuu

Korona-aikaan suomalaiset ovat ilahduttavasti lähteneet luontoon. Valitettavasti myös ikävien lieveilmiöiden määrä on lisääntynyt.
”Nyt tarvitsemme entistä suurempaa vastuullisuutta ja retkietiketin noudattamista”, sanoo luontopalvelujohtaja Timo Tanninen.
”Luontoon halutaan mennä nimenomaan luontoarvojen takia. Viime aikoina on ollut nähtävissä, että ne voivat olla vaarassa piittaamattoman käytöksen takia. Tarvitsemme vastuullisuutta myös siksi, ettei virus pääse leviämään tuvilla, taukopaikoilla ja luontokeskuksissa.”
Hygienian ja siisteyden merkitys retkeillessä korostuu entistä enemmän. Metsähallitus ei voi esimerkiksi taata maastossa sijaitsevien tupien hygieenisyyttä, sillä retkikohteiden tupien siisteys on pääosin niiden käyttäjien varassa. Siksi oman majoitteen (teltta tai riippumatto) mukaan ottaminen on hyvä ajatus yönyli-retkille. Samoin tuli- ja taukopaikoilla tulee huolehtia turvaväleistä ja hygieniasta huolellisesti.