fbpx

UlkomaatUutiset

Lintujen laitonta salametsästystä vastaan

Red backed shrike_Trapped1

Pikkulepinkäisen matka Afrikasta Suomeen on vaaroja täyttä. Toukokuussa pitäisi olla Suomessa pesintäpuuhissa, mutta muuttomatkalla pitää myös levähtää ja Kypros sijaitsee sopivasti lentoreitillä. Suosittu lomasaari ei kuitenkaan ole pikkulintujen paratiisi, vaan lintuja odottavat salametsästäjien ansat.

Kyproslaisten perinneherkku, ambelopoulia, on annos grillattuja laululintuja, kuten punarintoja, mustapääkerttuja ja pikkulepinkäisiä. Sen tarjoaminen on ollut laitonta jo vuosikymmeniä mutta kiellon valvonta on vaikeaa ja laiton lintujen saalistaminen onkin lisääntynyt vuosi vuodelta. Tärkein syy siihen on raha, sillä kyproslainen ravintola saattaa maksaa yhdestä linnusta jopa viisi euroa.

Viime vuonna lintuja tapettiin paikallisen lintujensuojelujärjestön mukaan noin 1,5 miljoonaa. Salametsästyskeinoina käytetään verkkoja sekä liimalla valeltuja puutikkuja, joihin lintu jää kiinni. Ansat eivät erottele uhrejaan, vaan kiinni jää myös uhanalaisia lajeja.

2010-luvun talouslaman sanotaan lisänneen lintujen salametsästystä ja vaikka viranomaiset näennäisesti noudattavatkin EU-määräyksiä ja kamppailevat sitä vastaan, on traditiolla paljon hiljaista kannatusta etenkin maaseudulla.IMG_0147

Linturalli Eilatissa

Israelin Eilatissa järjestetään maaliskuussa hyväntekeväisyyslinturalli, Champions of the Flyway, joka kerää rahaa laittoman pyynnin vastaiseen kampanjaan Kyproksessa. Linturalliin osallistuu ainakin 14 joukkuetta eri puolilta maailmaa, myös Suomesta. Ralli on eräänlainen lintuharrastajien kestävyyskisa, jossa pyritään 24 tunnin aikana havaitsemaan mahdollisimman monta eri lintulajia. Kisa käydään nyt toista kertaa, vuosi sitten voittajajoukkue sai kasaan 249 eri lajia.

Suomesta kisaan osallistuu peräti kaksi joukkuetta, Tarsiger Northern Lights ja The Arctic Redpolls.

Tundraurpiaiset eli The Arctic Redpolls –joukkue koostuu neljästä intohimoisesta lintuharrastajasta, jotka kaikki tekevät myös lintuihin liittyvää työtä. Joukkueen kapteeni Roni Väisänen oli kisassa mukana jo vuosi sitten ja pitää sitä hyvänä tapana lisätä tietoisuutta muuttolintuja uhkaavista vaaroista: ”Kilpailu muita vastaan ei ole tässä rallissa tärkeintä, vaan luonnonsuojelu ja ihmisten herättäminen”.

Kisa etenee niin, että ensin joukkueet tekevät huolelliset suunnitelmat, joiden mukaan lintulajeja lähdetään tavoittelemaan. Kun kello keskiyöllä 25.3. aloittaa ajan mittaamisen, joukkueet siirtyvät autoilla alueille, joilta odottavat lintuja löytyvän. Sitten kävellään, tähyillään ja ennen kaikkea kuulostellaan, sillä äänenkin tunnistaminen riittää hyväksyttyyn havaintoon.

Tundraurpiaisten joukkue poikkeaa muista siinä, että mukaan on mahtunut myös nainen. Vilppu Välimäki on kokenut retkeilijä ja lintututkija ja hänen mukaansa naisten osuus lajin harrastajina on kasvussa. Israeliin hän lähtee hyvän asian tähden: ”Suomessa linturalleja käydään hampaat irvessä ja tosissaan mutta Eilatissa omia lintuhavaintoja jaetaan vapaasti muun muassa Twitterissä. Tärkeää on myös yhteinen hauskanpito muiden samanmielisten kanssa”.

Näyttökuva 2015-2-20 kello 10.38.34