fbpx

Uutiset

Lapin retkeilyssä ennätyksellinen kesä

Lapin kansallispuistojen suosio sulan maan aikana on ennätyksellisen korkealla tasolla ja monissa kansallispuistoissa tehty kävijäennätyksiä

Kansallispuistojen suosio Lapissa on ennätyksellisen korkealla tasolla.

Heinäkuu on ollut selkeästi vuoden vilkkain kuukausi Lapissa. Vain Pyhä-Luoston ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistojen heinäkuun käyntimäärät (31 100 ja 109 000) jäivät maaliskuuta jälkeen muutamilla tuhansilla käynneillä. Urho Kekkosen kansallispuistossa heinäkuun käyntimäärä (77 200) kasvoi 21 % edellisvuoteen verrattuna ja oli lähes kaksinkertainen viiden vuoden takaiseen verrattuna. Myös syrjäisemmille kohteille on löydetty vilkkaasti. Pyhä Nattasella Sompion luonnonpuistossa kesä-heinäkuun käyntimäärät kaksinkertaistuivat vuodentakaisesta.

Sulan ajan käyntimäärät touko-lokakuussa niin Lemmenjoen, Urho Kekkosen, Pyhä-Luoston kuin Pallas-Yllästunturin kansallispuistoissa olivat vuonna 2020 suuremmat kuin talvikuukausina. Vuoden 2021 käyntimäärien perusteella trendin voi odottaa jatkuvan. Kesän käyntimäärien kasvua on vauhdittanut pyöräilyn vakiintuminen patikoinnin rinnalle.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto käyntimäärien kasvu oli lukumäärällisesti suurinta. 124 000 käynnin kasvu tammi-heinäkuussa kasvatti käyntimäärää 36 % edellisvuoteen verrattuna. Urho Kekkosen kansallispuistossa käyntimäärät kasvoivat 32 %, Pyhä-Luoston kansallispuistossa 27 % ja Lemmenjoen kansallispuistossa 50 %. Käyntimäärien perusteella on selvää, että kansallispuistoissa on nähtävillä uusi pysyvä kysyntätaso.

Käyntimäärien kasvu lisää opastamisen ja huollon määrää

Luontoon on löytänyt yhä useampi vasta retkeilyn aloittanut. Tämä on huomattu erityisesti luontokeskuksien asiakaspalvelupisteissä, joissa on ollut suuri tarve perustason retkeilyneuvonnalle varusteista retkivinkkeihin. Pääosin luonnossa on liikuttu Retkietiketin mukaisesti, mutta kasvavat käyntimäärät ovat tuoneet mukanaan myös lieveilmiöitä. Lapin luontokohteiden huoltoväliä on jouduttu tiivistämään ja luonnosta on löytynyt kasvava määrä roskaa, vaikka käytössä on roskattoman retkeilyn periaatteet.

Luontoarvot, asiakasturvallisuus ja matkailun kehittyminen edellyttävät pysyvää rahoitustason nostoa

Metsähallituksen Luontopalvelut on saanut erilaisina erillisrahoituksina 38 miljoonaa euroa tälle hallituskaudelle kansallispuistojen ja muiden suosittujen luontokohteiden palvelurakenteiden korjaukseen ja kehittämiseen.

Metsähallituksen Luontopalvelujen saama erillisrahoitus on auttanut vastaamaan jo vuosia jatkuneeseen käyntimäärien kasvuun.

Esimerkiksi Urho-Kekkosen kansallispuistoon Rautulammelle on rakennettu uusi ja moderni autio-ja varaustupa piharakennuksineen. Suunnittelussa on huomioitu asiakkaiden käyttötarpeet, huoltohelppous sekä kestävyys. Rautulammen autio- ja varaustupa aukeaa 6.9.2021 ja sinne odotetaan kymmeniä tuhansia kävijöitä vuosittain.