fbpx

Uutiset

Kompassisuunta UKK-puistoon

Teksti ja kuvat Eerikki Rundgren

Aurinko maalaa taivaanrantaa leveällä pensselillä. Ruskan jo valmiiksi värjäämä maisema kylpee kullankeltaisessa valossa. Yltäkylläisistä väreistä nauttimaan päässyt vaeltaja nappaa kuvan itsestään ja teltastaan jakaakseen hetken muiden kanssa. Samalla hän tulee vinkanneeksi kanssaretkeilijöille kuvauksellisesta telttapaikasta.

Metsähallituksen sosiaalinen karttapalvelu Retkikompassi tarjoaa uuden alustan parhaiden retki- ja vaelluskokemusten jakamiseen. Palvelussa retkeilijöiden valokuvat ja lyhyet fiilistelytarinat linkittyvät suoraan kartalle, jolloin tapahtumapaikkojen sijainti on helposti hahmotettavissa ja löydettävissä.

Auringon painuttua mailleen nousee täysikuu Saariselän tuntureiden yläpuolelle.

Vain hetkeä aiemmin näyttävää auringonlaskua seurannut retkeilijä kääntää kameraansa ja alkaa kuvata taivaalle kipuavaa taivaankappaletta. Upeat luonnonnäytelmät seuraavat toisiaan maamme toiseksi suurimmassa kansallispuistossa, missä avoimet tunturimaastot tarjoavat upeat puitteet taivaanilmiöiden kuvaamiseen.

Retkeilijä kaivaa taskusta matkapuhelimen ja kirjautuu netissä palveluun. Muutamaa painallusta myöhemmin kuvauspaikka on linkattu Retkikompassiin kera näyttävien kuvien auringonlaskusta ja täysikuusta. Urho Kekkosen kansallispuiston kartalle on jälleen ilmestynyt pari fiilistelykuvaa lisää.

Urho Kekkosen kansallispuistoon Retkikompassi avautui tämän vuoden keväällä.

Samaan aikaan UKK-puiston kanssa Metsähallitus otti Retkikompassin käyttöön Nuuksion kansallispuistossa. Kahteen suosittuun kansallispuistoon avatun karttapalvelun toivotaan antavan suuntaviivoja sen lopulliselle muodolle. Tätä ennen Retkikompassi on ollut koekäytössä Evon ja Ruunaan retkeilyalueilla.

Retkikompassi mahdollistaa paitsi retkitunnelmien jakamisen, niin myös ajantasaisen tiedonvälityksen Metsähallituksen henkilökunnan ja retkeilijöiden välillä. Uusi sosiaalinen karttapalvelu osoitti toimivuutensa heti keväällä, kun Ylä-Lappia koetelleet ennätykselliset tulvat aiheuttivat päänvaivaa myös UKK-puistossa.

Retkeilijöiden Retkikompassin kartalle linkittämät kuvat ja viestit auttoivat muita retkeilijöitä ja Metsähallituksen henkilökuntaa muodostamaan reaaliaikaista kuvaa tulvatilanteesta ja -vahingoista. Nopeasti edennyt lumien sulaminen rikkoi teitä ja muita rakenteita retkeilijöidenkin suosimissa kohteissa.

Kansallispuistoissa on nyt ennätysvilkasta. Kesän tapaan syksyn uskotaan jatkuvan vilkkaana varsinkin Lapissa. Koronakesänä virinnyt suomalaisten retkeilyinnostus on pistänyt tupien ja tulipaikkojen huollon paikoin koetukselle. Varsinkin kaikkein suosituimmilla alueilla huoltokäyntien välejä on jouduttu jopa tihentämään.

Retkeilijöistä on ollut suuri apu Metsähallituksen henkilökunnalle, sillä Retkikompassi on madaltanut kynnystä ilmoittaa mahdollisista taukopaikkojen puutteista. Paikanpäältä tehty ilmoitus tyhjästä puuliiteristä tai täydestä huussin alusesta on saman tien Metsähallituksen henkilökunnan tietokoneiden ja matkapuhelimien näytöillä.

Lisääntynyt retkeily on aiheuttanut myös jonkin verran ikäviä lieveilmiöitä, kuten roskaantumista ja laittomien tulipaikkojen ilmaantumista maastoon. Metsähallitus onkin joutunut muistuttamaan ihmisiä retkietiketistä. Yhteisen kompassisuunnan löytyminen edellyttää kaikilta yhteisten pelisääntöjen noudattamista.