fbpx

Uutiset

Kokeilussa Haix Nepal Pro

Saksalainen Haix tunnetaan armeijoita liikuttavien kenkien valmistajana. Rankoista keikoista saadut kokemukset näkyvät myös siviilipolkujen maastokengässä.

Ulkonäkö sen paljastaa. Kenkä on sekoitus sulavalinjaista taktista kenkää ja vuorille tarkoitettua jämerää maastojalkinetta. Tälläkin hetkellä Haix Nepal Pro on Ranskan armeijan käytössä. Ensituntumalta liitto voi olla erittäin onnellinen juuri Suomessa, missä metsä on usein pehmeää ja vaihtelevaa kangasmaastoa, ei niinkään jyrkkiä ja kivikkoisia vuoren seiniä.

Itse kenkä on valmistettu nupukkinahasta ja erilaisista kankaista kuten Gordurasta. Kehräsluun kohdalla on vahva muovi/kumivahvike.

Haix on kehittänyt täysin oman kaksivaiheisen nauhoituksen. Päkiän viimeinen lenkki samalla napsauttaa nauhan lukkoon. Rusettejakaan ei tarvitse enää osata, sillä sen hoitaa pikalukko. Ylimääräiset nauhat sujautetaan varressa olevaan taskuun.

Pikalukko joustotasku-systeemi oli aluksi hieman outo. Olin jo heivaamassa kilkuttimet mäkeen, kunnes opin, totuin ja pidin niistä. Nauhat eivät löysty ollenkaan kulkiessa ja roikkuvat rusetit eivät takerru risuihin. Ei huono.

Päkiän lukitus on suorastaan nerokas. Se on syytä muistaa avata, kun ottaa kenkää jalasta, muuten menee repimiseksi.

Risukoissa ja tuntureilla

Testasin kenkiä Lapin tuntureilta aina Savon risukkoihin. Kenkä on sopivan eloisa meikäläisiin maastoihin. Haix ei ole suunnitellut selvästikään kenkää pelkästään kiviset Alpit mielessä. Itse asiassa hieman joustava ja kevyt kenkä sopii meikäläisiin maastoihin huomattavasti paremmin kuin jäykkä alppikenkä. On hyvä, että jalalla on tuntuma maan muotoon pehmeässä kangasmetsässä. Haix taipuu päkiän kohdalta juuri oikein, ollen samalla täysin kiertojäykkä. Askellus erilaisissa maastoissa oli erittäin jouhevaa.

Kengässä on kolminkertainen Gore Tex-kalvo pitämässä veden oikealla puolen. Valmistajan mukaan kenkä hengittää hyvin lämpimillä keleillä. Kyllä, ainakaan minulla ei testin aikana jalat paistuneet. Varren pituus on 18,5 senttiä. Voi kuulostaa matalalta jahtiin, mutta kymmenien kenkien kokemuksella olen todennut sen riittäväksi, varsinkin kun lahje on aina kengän päällä. Lätäkön voi aina kiertää ja ojan hypätä yli. Lyhyempi varsi tekee kengästä selvästi kevyemmän ja antaa nilkalle tilaa toimia, mikä ei ole koskaan huono asia. Kengällä on vuoden materiaali- ja valmistustakuu. Pohjallinen on irrotettava.

Kenelle kenkä sitten sopii? Tietysti kaikille laatua arvostaville, mutta kotonaan se jalassa, missä matka taittuu ja kilometrejä ei lasketa.

Haix Nepal Pro
3-kerroksinen Gore Tex-kalvo
Kenkä painaa 900 g
Muotoutuva sisäkenkä
Hintaluokka 289 euroa

Lisätiedot: vaeltajankauppa.fi

Teksti ja kuvat: Pekka Mommo