fbpx

Uutiset

Kansallispuistojen kävijämäärät laskussa

Kansallispuistojen yhteenlaskettu käyntimäärä on tasoittunut pandemian huippuluvuista ja vuoteen 2021 verrattuna kansallispuistojen yhteenlaskettu käyntimäärä väheni viime vuonna 12 prosenttia.

Koronavuosina 2020–2021 Suomen kansallispuistojen käyntimäärät lisääntyivät erittäin nopeasti ympäri maata, kun suomalaiset joukolla löysivät oman maansa luontokohteet. Vuonna 2022 huippuvuosien käyntimääriä ei enää saavutettu, vaan vuoteen 2021 verrattuna kansallispuistojen yhteenlaskettu käyntimäärä väheni 12 prosenttia.

”Vuosi 2022 oli jo kolmas peräkkäinen poikkeusvuosi. Vuosi alkoi vilkkaana erityisesti pohjoisen Suomen kansallispuistoissa, mutta Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan muutti tilannetta keväällä. Taloudellinen epävarmuus ja polttoaineiden kohonneet hinnat vaikuttivat kuluttajien käyttäytymiseen. Erityisesti kansallispuistoihin, jotka sijaitsevat etäällä kasvukeskuksista tai kaukana saaristossa, tehtiin aiempaa vähemmän vierailuja”, kertoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta.

Käyntimääriään vuoteen 2021 verrattuna kasvattivat esimerkiksi Päijänteen, Tammisaaren saariston ja Torronsuon kansallispuistot.

Suomen suosituin kansallispuisto oli viime vuonna jo aiemmilta vuosilta tuttuun tapaan Pallas–Yllästunturin kansallispuisto Tunturi-Lapissa. Kansallispuiston alkuvuosi 2022 oli historiallisen vilkas: tammi–maaliskuussa käyntejä oli enemmän kuin koskaan aiemmin. Yhteensä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa käyntejä oli viime vuonna 594 300.

Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa ja kehittää kansallispuistoja ja muita valtion luonnonsuojelualueita Suomessa. Luontopalvelujen toimintaa rahoitetaan pääosin valtion budjetista. Kuinka paljon Luontopalvelujen työhön osoitetaan rahaa, riippuu tulevan hallituksen hallitusohjelmasta.