fbpx

Uutiset

Kaikki umpihankihiihdosta

 

Aito ja alkuperäinen hiihdon muoto on umpihankihiihto. Siinä hiihtäjä tekee omat latunsa edetessään. Pitkät sukset ja isot sommat vauhdittavat etenemistä muutoin upottavassa hangessa. Jouni Laaksosen Hanki hohtava alla käy läpi umpihankihiihdon juurta jaksaen, aina perusteista MM-kilpailuihin asti.

Kirja esittelee lukijalle suksen ja hiihdon historian lyhyen oppimäärän. Sukset ovat jo noin 10 000 vuotta vanha keksintö ja niillä on merkittävä osuus myös Suomen historiassa. Suksen menneisyyden lisäksi paneudutaan nykyisten umpihankihiihtoon soveltuvien suksien teknisiin ominaisuuksiin. Kirja kertoo paljon hyödyllistä tietoa erilaisista siteistä, hiihtojalkineista ja sauvoista.

Hanki hohtava alla esittelee myös Suomen parhaita reittejä umpihankihiihtämiseen, jotka Laaksosen mukaan löytyvät Lapista, kuten arvata saattaa. Hossasta Käsivarren erämaahan ulottuvalta alueelta on esitelty 18 parasta hiihtovaelluskohdetta.

Hanki hohtava alla tarjoaa lukijalle useita eri hankiharrastuksia hiihtoreissulle ajanvietteeksi ja ohjelmaksi. Hiihtäessä voi tutkia eläinten jälkiä hangessa, tarkkailla lintujen toimintaa ympäröivissä puissa tai vaikka kääpiä noissa samoissa puissa. Kirja esittelee myös kalastusta, metsästystä ja luonnon nähtävyyksien bongaamista hangilla liikkujan näkökulmasta.

Hanki hohtava alla on mainio paketti jokaiselle joka valitsee jalkaansa sukset suunnatessaan hangille.

Hanki hohtava alla. Umpihankihiihtäjän kirja. Jouni Laaksonen. 349 sivua. Art House, 2017.