fbpx

KotimaaUutiset

Hossa voitti kansallispuistokisan

julma-olkky_eero-vilmi-vastavalo
Julma Ölkky. Kuva: Eero Vilmi/Vastavalo

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen esittää, että Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlallisuuksien yhteydessä perustettava uusi kansallispuisto tulee Suomussalmen Hossaan. Hossan kanssa puistosta kilpaili Kirkkonummen Porkkala.

Perinteisten luontoharrastusten mahdollisuuksia kehitetään edelleen, mutta huomio on myös suosiotaan kasvattavissa aktiviteeteissa kuten maastopyöräilyssä, luontokuvauksessa ja melonnassa.

Valtion alueille tulevan kansallispuiston pinta-ala on noin 11 000 hehtaaria. Kansallispuiston ydin on noin 9 000 hehtaarin laajuinen Hossan retkeilyalue.

Uuden kansallispuiston kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat Kuusamon puolella sijaitseva Julma-Ölkyn kanjonijärvi ja Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset.

Hossan valintaan vaikutti luontoarvojen lisäksi muun muassa se, että kansallispuiston perustaminen edistää alueen ennestään runsasta virkistys- ja retkeilykäyttöä ja siihen perustuvaa yritystoimintaa, millä on suuri merkitys alueen taloudelle ja työllisyydelle. Metsähallitus kertoo aloittavansa ripeästi muutos- ja parannustöiden suunnittelun.

hossan-sijainti-suomessa-12x20cm

ollori-jarvi_hossa_sirkeseppanen
Öllöri-järvi. Kuva: Sirke Seppänen.

Metsähallitus alkaa pikavauhtia kehittää Hossan palveluja yhdessä kumppaniensa kanssa, jotta jo nyt vetovoimaisesta retkeilyalueesta tulee entistä houkuttelevampi sekä nykyisille että uusille asiakkaille. Hossan avajaisjuhlia vietetään 17.6.2017 osana Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlintaa.

Suomussalmella sijaitseva Hossa on jo nyt Kainuun suosituin luontomatkakohde ja historiallinen eräalue, joka tunnetaan kirkkaista kalavesistään ja kalliomaalauksistaan. Kansallispuiston brändi tuo Kainuuseen merkittäviä matkailumahdollisuuksia, ja kansallispuistostatuksella onkin vahva paikallinen tuki.

Kansallispuistoon halutaan liittää myös Etelä-Kuusamossa sijaitseva Julma-Ölkky, joka on maamme suurimpia ja ainutlaatuisimpia kanjonijärviä ja liittyy kiinteänä osana Etelä-Kuusamon vanhojen metsien suojelualueeseen. Julma-Ölkyn liittäminen Hossan kansallispuistoon vahvistaa myös Kuusamon–Kainuun-alueen matkailumahdollisuuksia kokonaisuutena.

Metsähallituksen tavoitteena on säilyttää Hossa edelleen kiinnostavana kalastuskohteena. Perinteisten luontoharrastusten mahdollisuuksia kehitetään edelleen, mutta huomio on myös suosiotaan kasvattavissa aktiviteeteissa kuten maastopyöräilyssä, luontokuvauksessa ja melonnassa. Maastoon suunnitellaan ja toteutetaan uudet opasteet, polkuja kestävöidään ja kämppiä kunnostetaan.

 

porkkala_trasko_jouko_hogmander
Porkkalan Träskö. Kuva: Jouko Högmander.

Porkkalan suojelua kehitetään
Porkkalan valtion omistamille alueille perustetaan luonnonsuojelualue valtioneuvoston asetuksella. Se käsittäisi Kirkkonummen ja Inkoon saaristojen Natura-alueiden maa- ja vesialueiden lisäksi myös avomeren yleisten vesien matalikoita, joilla on runsaita sinisimpukka- ja punaleväesiintymiä. Tietoja matalikoiden vedenalaisesta luonnosta tullaan täydentämään. Myös alueen opastusta ja muuta palveluvarustusta parannetaan valtion alueilla. Lisäksi laaditaan eri yhteistyötahojen kanssa selvitys Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon rannikko-, saaristo- ja merialueiden suojelusta ja kehittämisestä eri tavoitteiden yhteensovittamiseksi sekä virkistyspalvelujen tuottamiseen liittyvän yhteistyön järjestämiseksi.