fbpx

KotimaaUutiset

GoExpossa testataan sähköpyöriä ja tutustutaan kaupunkipyöriin

SahkopyoraSähköavusteiset pyörät tekevät nyt todenteolla tuloaan suomalaiseen pyöräilykulttuuriin. Työmatkapyöräily sujuu jakussa tai puvussa, kun vastatuulessa tai mäessä ei tarvitse kohtuuttomasti pinnistellä. Perjantaina aukeavien GoExpo-messujen testiradalla on myös pieni mäkiosuus, jossa sähköpyörän ominaisuuksia pääsee kokeilemaan käytännössä.

”Talouden nykytilanteesta huolimatta olemme myyneet ennakkomyynnissä viime syksyn aikana enemmän Helkaman sähköpyöriä kuin aiemmin. Volyymi on siis selvästi kasvussa. Suomessa sähköpyörä on ollut varttuneemman kansanosan kulkupeli, mutta nyt ollaan selvästi menossa keski-eurooppalaiseen suuntaan. Siellä sähköpyörää käyttävä myös nuoret ja työmatkailijat, ja pyörä korvaa monesti perheen kakkosauton,” kertoo Helkama Veloxin ja Suomen Polkupyörätukun toimitusjohtaja Jari Elamo.

Sähköpyörä on myös näppärä kuljetusväline, sillä kulkevat niin tavarat, mummot kuin lapsetkin. Vanhusten kuljettamisesta hyvä esimerkki on ”Pyörällä kaiken ikää” -vapaaehtoistoiminta, jossa vanhuksia kuljetetaan sähköavusteisilla taksipyörillä vaikkapa kaupungille tai rannalle. ”Mummoriksan” toiminta käynnistyi Tampereelta, ja valtakunnalliseksi laajenevaa toimintaa esitellään GoExpossa.

Kaupunkipyörät esittelyssä messuilla

Kevään suurin pyöräilyuutinen Helsingissä on kaupunkipyörien ilmestyminen katukuvaan toukokuussa. Pyöräilymetropoli-osastolla pääsee tutustumaan kaupunkipyöriin ja testaamaan, miten ne näkyvät HSL:n uudistuvassa Reittioppaassa. Pääkaupunkiseudun kunnat ovat mukana osastolla kertomassa muun muassa uusista baanoista ja pyöräparkeista.

– Kaupunkipyörät tulevat käyttöön vapun jälkeen. Alkuvaiheessa pyöriä on 500 ja pyöräasemia 50. Pyöräasemien verkosto ulottuu idässä Sörnäisiin, lännessä Ruoholahteen ja pohjoisessa Taka-Töölöön asti, kertoo HKL:n tiedottaja Karoliina Berlin.

Rämäpäille hiekkahyppyreitä

GoExpon vauhdikkainta menoa tarjoillaan pyöräkrossiparkissa, jossa pöllytetään hiekkaa hyppyreissä. Näytöskisojen lisäksi radalla on varattu aikaa myös kokeiluille. Rata sopii aloittelijoillekin, sillä hyppyrit ovat pyöreäprofiilisia ja mahdollistavat radan ajamisen hyppimättä. Halukkaat voivat myös osallistua leikkimieliseen kisaan, jossa rata ajetaan läpi potkupyörillä.

Pyöräilyllä on todistetusti pienentävä vaikutus terveysmenoihin. Kansakunnan pyöräilykilometrejä lisäämällä myös tuottavuusloikka olisi hyvässä lennossa. Aiheesta messuilla keskustelevat perjantaina klo 14 mm. liikenneministeri Anne Berner ja pyöräilytohtori Kalle Vaismaa.

GoExpoon kuuluvat Fillari, Kunto, Golf, Outdoor ja Ball Sports-messut. GoExpo järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 4.-6.3.2016. Lisäksi samaan aikaan ja samalla lipulla pääsee tutustumaan myös Kuva&Kamera -messuihin ja Helsinki Horse Fair -hevostapahtumaan.