fbpx

RetketUutiset

Arktisia seikkailuja

kansi_valmis_aukeama

Kesäkuussa 2016 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun ensimmäinen suomalainen arktinen retkikunta pääsi matkansa päätepisteeseen Grönlannin länsirannikolla. Erik Pihkala, Christer Boucht, Peter Boucht, Eero Varonen ja Viljo Haapala olivat ylittäneet ensimmäisinä suomalaisina Grönlannin jäätikön.

Tuon merkkipaalun innoittamina on Suomen arktinen klubi julkaissut kirjan Arktisia kertomuksia klubin jäsenistön jäisistä matkoista Grönlannissa, Huippuvuorilla, Islannissa sekä molemmilla navoilla.

Klubi perustettiin vuonna 1982 ja se on ollut omalta osaltaan kasvattamassa arktisen retkeilyn suosiota Suomessa 2000-luvulla. Tällä vuosituhannella onkin nähty lukuisia merkittäviä saavutuksia, kuten se, että Kari Poppis Suomela pääsi niiden 12 ihmisen joukkoon, jotka ovat hiihtäneet sekä etelä- että pohjoisnavalle.

Tällä vuosituhannella saatiin myös koskettava osoitus arktisten alueiden vaarallisuudesta, kun suomalaistunut, Ranskasta lähtöisin ollut Dominick Arduin katosi pohjoisella Jäämerellä maaliskuussa 2004. Hän halusi olla ensimmäinen yksin pohjoisnavalle hiihtävä nainen.

Kirjaa voi tilata osoitteesta www.avotunturit.fi/tuote/kirja-arktisia-kertomuksia

Arktisia kertomuksia (Toim. Petri Mäkelä). 264 sivua. Suomen arktinen klubi, 2015.