fbpx

Tiedot & taidot

Retkeilijän karttasovellukset − Puhelinsovellukset retkeilyn apuna

Puhelinsovellukset ovat tulleet jäädäkseen myös retkeilyyn. Niistä on apua niin reittisuunnittelussa, suunnistamisessa kuin GPS-seurannassakin. Monissa on lisäksi yhteisöllisiä piirteitä. Listasimme retkeilijän hyödyllisimmät karttasovellukset.

Retkeilijät tutkivat karttaa
Puhelimen karttasovellukset ovat näppäriä, mutta jatkuva GPS-navigointi kuluttaa akkua nopeammin.

Karttasovellukset ovat erittäin hyviä reittisuunnittelun apuvälineitä. Valtaosassa sovelluksista suunnitelman tallentaminen tosin vaatii maksullisen version, mutta kaikkia voi kuitenkin käyttää maaston ja kohteiden tutkimiseen.

Ominaisuudet hieman vaihtelevat sovelluksesta toiseen. Maasto- tai peruskartan lisäksi ne antavat informaatiota muun muassa reiteistä, maaston jyrkkyydestä, tupaverkostosta ja mielenkiintoisista kohteista.

Vaikka karttasovelluksia voi käyttää suunnistukseen, puhelimeen ei koskaan tulisi luottaa ainoana suunnistusvälineenä. Kartta ja kompassi on aina hyvä olla retkellä mukana. Joissain sovelluksissa karttojen offline-lataus on myös mahdollista, joskin se on usein maksullinen Premium-ominaisuus.

Valtaosassa karttasovelluksista omaa kulkua voi seurata puhelimen GPS:n avulla, ja kuljetun reitin voi tallentaa myöhempää käyttöä tai jakamista varten. Joissain sovelluksissa myös matkan ja ajan mittaaminen on mahdollista.

Osa karttasovelluksista toimii joukkoistamisen periaatteella, eli reittejä ja kohteita voidaan jakaa muille käyttäjille, jolloin sovellus toimii myös yhteisöllisenä alustana.

Karttasovelluksen etu on, että käytössä on samassa paketissa monen mittakaavan aineistot.

Trailmap

Trailmap on erityisesti maastopyöräilijöille ja polkujuoksijoille suunnattu sovellus. Puhelinsovellus on vielä hieman suppea, kun taas verkkosivulta löytyy enemmän ominaisuuksia. Reittien vaikeusaste on merkitty karttaan värikoodein. Trailmap:iin on tulossa mahdollisuus yhdistää sovellus Strava-tiliin, samaan tapaan kuin Trailmap:in verkkosivuilla jo on.


ReWindr / Ulko.fi

Karttasovellus, josta löytyy laaja kirjo käyttäjien lisäämiä reittejä ja kohteita muun muassa vaellukseen, maastopyöräilyyn, lautailulajeihin, kiipeilyyn, melontaan ja vapaalaskuun. Kartalta voi hakea itseä lähimpänä olevia kohteita. Kohteista löytyy lyhyt kuvaus ja reitti kartalta.

Karttakerroksista saa näkyviin maaston jyrkkyyden, mikä on erityisen hyödyllistä kun talvella halutaan välttää lumivyörymaastoon joutuminen. Karttoja voi selata myös nettisivulla Ulko.fi.

Ulko.fi tarjoaa ReWidr-sovelluksen kartat ja reittivinkit myös nettiselaimessa.

Fatmap

Erityisesti vuoristossa liikkuville suunniteltu karttasovellus, jossa maastoa ja reittejä voi selata 3D ympäristössä. Maksuton 7 päivän kokeilu, jonka jälkeen sovelluksen käyttö maksaa 30 € vuodessa.

Sovellukseen voi yhdistää Garminin ja Suunnon tilit, jolloin sovellus linkittyy älykellon kanssa. Karttakerroksista on valittavissa muun muassa eri maiden topo-karttoja, rinteiden ilmansuunnat sekä rinnejyrkkyys.

Retkipaikka

Monen retkeilijän käyttämä Retkipaikka.fi -sivusto on myös sovelluksena, josta löytyy laajasti ulkoilureittejä, kohteita, tupia ja tulipaikkoja. Pohjakarttana on Google Maps -peruskartta. Tarkan maastokartan saa ilmaiseksi käyttöön 14 päivän ajaksi, jonka jälkeen se maksaa 4 € vuodessa.

Sovellukseen voi tallentaa omia suosikkipaikkoja, ja siitä löytyy myös kaupallisten toimijoiden kohteita, muun muassa loma-asuntoja ja ohjattuja retkiä.

Maastokartat

Sovelluksen ilmaisessa versiossa on suppeasti ominaisuuksia, mutta sen tarkka ja toimiva maastokartta sopii erittäin hyvin reittisuunnitteluun ja suunnistamiseen. Sovelluksen käyttöliittymä on selkeä ja helppo käyttää. Erillisestä maksusta sovelluksen karttoja voi muun muassa esiladattuna käyttää ilman verkkoyhteyttä, oman sijainnin voi jakaa muille käyttäjille ja oman reitin voi suunnitella ja tallentaa.

Karttaselain

Tarkka ja ajantasainen Maanmittauslaitoksen maastokartta ja ilmakuvat. Sovellukseen saa näkyviin laajasti erilaista tietoa, muun muassa retkeily- ja luontokohteita, uimarantoja, tulipaikkoja, veneilykohteita, hiihtolatuja ja moottorikelkkareittejä. Sovelluksesta löytyy myös Norjan maastokartta.

Maksulliseen versioon kuuluu esimerkiksi karttojen offline-lataus, tarkemmat syvyys-ja merikartat, sekä paikantimien, kuten koiran GPS-pannan, liittäminen ja seuranta.