fbpx

Tiedot & taidot

Puoli kiloa päivässä – retkiruokaa, joka ei paina paljoa repussa

Vaellusruoan pitäisi olla kevyttä repussa ja täyttävää mahassa. Kokosimme kahdeksan päivän ruokatarpeet, joille painoa tuli neljä kiloa. Riittääkö puoli kiloa ruokaa päivässä?

Nainen tekee ruokaa metsässä
Vaelluksen ruokalista on suunniteltu sellaiseksi, että aterian pystyy kokkaamaan yhdellä kattilalla, josta sen voi myös syödä suoraan. Keittämistä ruoat vaativat korkeintaan muutaman minuutin.

Varsinkin pidemmällä vaelluksella yksi painavimmista varusteista on mukaan otettava ruoka. Päivän ruoat painavat helposti kilon, jos reppuun pakkaa pastapusseja, muutaman säilykkeen ja runsaasti naposteltavaa.

Halusimme puolittaa painon, mutta pitää huolta siitä, että energiaa tulee mukaan riittävästi. Laskimme siksi myös annosten kalorimäärät.  

Kuinka paljon vaeltaja tarvitsee energiaa, riippuu niin iästä, sukupuolesta kuin ruumiinrakenteesta. Energiatarpeeseen vaikuttaa myös rasitus, eli vaelluksella matkan pituus, maasto, kantamus ja lämpötila.

Lihaksikas, nuori mies voi hyvinkin kuluttaa mäkisessä mastossa 5 000 kilokaloria päivässä, kun taas vanhempi sitkeä nainen voi pärjätä hyvin puolta vähemmällä, ainakin lyhyempiä päivätaipaleita.  

Testivaelluksellamme keski-ikäinen, normaalipainoinen nainen käveli 6–8 tuntia päivässä lämpimässä säässä 13 kilon rinkka selässä kohtalaisen vaativassa maastossa kahdeksan vuorokautta.

Kulutusarviomme oli 2 500 kilokaloria päivässä eli yhteensä 20 000 kilokaloria. Energian kulutuksen arviointiin saa apua esimerkiksi laskurini.fi -sivustolta. Tavoitteemme oli vaelluksen aikana syödä sama määrä kuin kuluttaa.  

Tasapainoinen eväspaketti

Eniten kaloreita painoon nähden saa rasvasta. Testiretken toivottu kalorimäärä tulisikin täyteen lähtemällä matkaan pelkkä kahden ja puolen litran rypsiöljyöljypullo kainalossa.

Jotta elimistö voi hyvin, tarvitsee se kuitenkin myös hiilihydraatteja ja proteiineja, hivenaineita ja vitamiinejakin, jos matka kestää pidempään.  

Koostimme kaksi lämmintä ateriaa päivää kohden valitsemalla jokaiseen jonkin proteiinilähteen. Runsaasti proteiinia tiiviissä ja säilyvässä muodossa tarjoavat muun muassa salami, kuivaliha, kuivattu kala, kurpitsan ja auringonkukan siemenet sekä kananmuna.

Soijatuotteet jätimme makutottumussyistä pois. Leivän vaihdoimme tuhdimpaan siemennäkkäriin. 

Kahdeksan päivän retkieväät
Kahdeksan päivän vaelluseväät painavat tasan neljä kiloa ja antavat 20 000 kilokaloria energiaa. 

Aamiaismyslin rikastimme murskatuilla maapähkinöillä ja auringonkukan siemenillä, ja söimme sen maidon kanssa, jotta nälkä pysyy aamupäivällä loitolla pidempään. Taskussa oli jokaiselle päivälle varattu joko proteiinipatukka tai pähkinöitä.  

Hiilihydraattien ja kuitujen saannin varmistimme käyttämällä lisukkeina itse kuivattuja kasviksia. Esikypsensimme pannulla paprikaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa, purjoa ja sipulia ja teimme niistä kuivatun sekoituksen. Kalakeittoa varten kuivasimme myös kalaa ja juureksia. Näiden lisäksi käytimme hieman perunamuusijauhetta, pikariisiä ja munanuudeleita.  

Lounaiksi valmistimme nopeampia aterioita, joita ei tarvinnut liottaa. Illallistarpeet laitoimme ennallistumaan vähään veteen iltapäivän kävelyn ajaksi. Kahden tukevan aterian lisäksi siemennäkkäri levitteellä toimi välipalana, jos nälkä yllätti kesken matkan.  

Varmistimme riittävän energian saannin ottamalla mukaan kolme desilitraa rypsiöljyä, jota lisäsimme nälän tunteen mukaan kaikkiin ruokiin.

Myös rasvalevitettä oli mukana 250 gramman rasia. Jälkiruoaksi riitti muutama suklaapala päivässä. Tasaisesti nautittuna jauheesta sekoitettu Dexal-juoma auttoi sekä pitämään nestetasapainoa yllä että tasaamaan verensokerin vaihtelua kävelyn aikana.


Kahdeksan vuorokauden vaellusruuat

Määrä
Grammat yhteensäKalorit yhteensä
AAMIAINEN x 81 445 g6 316 kcal

Mysli, maapähkinät, kuivahedelmät, auringonkukansiemenet, maitojauhe 
81 040 g4 192 kcal

Siemennäkkäri  

12 
250 g1 290 kcal

Oivariini 
12125 g834 kcal
Tee1230 g0 kcal
LOUNAS X 8760 g4 653 kcal
Lämmin Kuppi, salami 50 g, munanuudelit 25 g 2190 g897 kcal
Perunamuusi 50 g, salami 50 g, öljy 20 ml 3360 g1 620 kcal
Kananmunajauhe 40 g, kasvikset, öljy 20 ml 3210 g2 136 kcal
ILLALLINEN X 8670 g3 500 kcal
Kalakeitto: kuivattu kuha, peruna, porkkana, palsternakka, kasvisliemi, tilli, maitojauhe, öljy 20 ml 2120 g950 kcal
Lanttu, kurpitsansiemenet, aurinkokuivattu tomaatti, rusinat, kasvisliemi, öljy 20 ml 2200 g860 kcal
Kuivattu tonnikala, kasvikset, munanuudeli, öljy 20 ml 2130 g860 kcal
Kuivatut kasvikset, kuivaliha, riisi, öljy 20 ml 2200 g830 kcal
Mausteet20 g0 kcal
VÄLIPALAT1 125 g5 531 kcal
Siemennäkkäri12250 g1 290 kcal
Oivariini12125 g834 kcal
Proteiinipatukka3160 g612 kcal
Pähkinäsekoitus5240 g1 175 kcal
Suklaalevy1200 g1 080 kcal
Dexal-jauhe8150 g540 kcal
YHTEENSÄ 8 VRK4 000 G20 000 KCAL
Vuorokaudessa500 g2 500 kcal

Miten onnistuimme?

Käytännössä laskurin suosittelema energiamäärä osoittautui sopivaksi. Säännöllinen ruokarytmi ja tasapainoisesti koostetut ateriat pitivät nälän hyvin poissa koko päivän.

Öljyn avulla energian saantia pystyi hyvin säätelemään. Lämpimien säiden takia öljyä kului tällä kertaa vähän. Olo oli energinen, eikä naposteltavaa kaivannut.

Kotiin kannettaviksi jäi muutama proteiinipatukka, vara-aterian verran ruoka-aineita, vähän näkkäriä, rasvoja ja mysliä. Vuorokauden viivästys retkellä ei siis olisi aiheuttanut ongelmaa.  

Kotiruokaa muistuttavat ateriat kasvislisukkeineen varsinkin iltaisin maistuivat hyviltä. Vaikka kaikkia ruokalajeja syötiin viikon aikana useamman kerran, vaihtelemalla järjestystä ei makuihin ehtinyt kyllästyä.  

Annostelua edesauttoi se, ettei ruokia pakattu päivittäisiin annospusseihin, vaan raaka-aineittain. Pussin päälle kirjoitettiin, moneenko ateriaan raaka-aineen tulee riittää.

Näin annoskokoa voi vaihdella kulloisenkin energiatarpeen mukaan, ja pakkausmateriaalia syntyy vähemmän.   

Tarkkailemalla omaa kulutustaan oppii, miten paljon energiaa itse tarvitsee erilaisissa oloissa. Retkelle mukaan otettujen ja sieltä kotiin kannettujen raaka-aineiden kirjaaminen ylös toimii hyvänä ohjenuorana seuraaville vaelluksille. 

Lanttuhöystö

Raasta lanttu paksuksi raasteeksi tai leikkaa suikaleiksi. Höyrytä puolikypsäksi. Kuivata napsahtavan kuiviksi. Kuullota lanttua öljyssä, kunnes se on pehmeää. Paahda kurpitsansiemeniä kevyesti.

Mausta seos kasvisliemikuutionokareella. Lisää joukkoon aurinkokuivattua tomaattia ja rusinoita. Voit halutessasi käyttää myös muita juureksi, kuten bataattia.

Lanttuhöystö
Lanttuhöystö.

Munakokkeli

Jos mukana ei ole toimivaa paistinpannua, voi munakokkelin valmistaa myös kattilassa leivinpaperin avulla. Laita kattilan pohjalle tilkka vettä, sen päälle leivinpaperi. Lorauta kattilaan öljyä.

Sekoita 40 grammaan kananmunajauhetta 1,5 dl vettä, pippuria ja suolaa, ja anna seoksen turvota hetki. Paista munakokkeli kattilassa, käännellen seosta lusikalla. Lisää kasviksia tai muuta lisuketta, kun seos on hieman hyytynyt. Syö sellaisenaan tai leivän päällä.  

Munakokkeli
Munakokkeli.

Mysli

 Mysli pitää hyvin nälän, kun siinä on tarpeeksi proteiinia. Lisää perusmyslipohjaan kuivattuja hedelmiä, murskattuja maapähkinöitä, auringonkukansiemeniä tai murskattua härkäpapurouhetta.

Sekoita joukkoon maitojauhetta ja vettä. Kylmällä säällä voit käyttää kuumaa maitoa, niin saat lämpimän aterian. Vastapoimitut mustikat täydentävät aamiaisen. 

Mysli
Mysli.

Tonnikala-munanuudeli

Kuivata purkillinen (160 g) hyvänlaatuisia tonnikalapaloja vedessä sekä haluamiasi esikypsennettyjä kasviksia, ainakin runsaasti sipulia.  

Liota kalaa ja kasviksia ainakin puoli tuntia vedessä ennen valmistamista. Keitä munanuudelit ohjeen mukaan.

Kaada vesi pois ja lisää joukkoon tonnikala ja kasvikset, ja lorauta sopivasti öljyä. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Lisämakua tuo myös purkki tomaattipyreetä. 

Tonnikala-munanuudeli
Tonnikala-munanuudeli.

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Retki 9/2023 -lehdessä.