fbpx

Tiedot & taidot

Näin valmistat herkullista pitsaa nuotiolla

Ruoka, jota moni alkaa retkellä ensimmäiseksi kaivata, on pitsa. Voisiko sitä valmistaa nuotiolla?

Mies tekee pitsaa nuotiolla

Kotoa ei tarvitse olla maastossa kuin muutama päivä, kun alkaa jostain syystä tehdä mieli pitsaa. Pyysin italialaista miestäni Aras Jarjista — joka on armoitettu pitsakokki ja hieman pellepeloton — kehittämään tavan, jolla herkkua voisi paistaa myös retkellä. Syntyi retkipitsauuni, ja kaupan päälle sain myös kanelipullia! 

Oikeat pitsat paistetaan tulella, joten olemme italialaisen kokkaamisen ytimessä. Emme olleet valmiita kantamaan mukana kiviuunia tai rakentamaan sellaista.

Alumiinivuoista tehty retkiuuni nuotiolla

Retkiuunissa on alapohjassa kiviä, jottei pitsa pala pohjaan. Uuni peitellään alupaperilla. 

Halusimme helpon ”vaellusuunin”, joka painaa korkeintaan pitsan verran. Ratkaisu löytyi alumiinivuoista ja -paperista. Tuotekehittelymme tapahtui keskellä talvea, joten tämä resepti on kokeiltu toimivaksi myös vajaan kymmenen asteen pakkasessa.  

Pizza all’ Aras

Tee ensin nuotio. Se sekä lämmittää sinua että auttaa pitämään ainesosat sopivan lämpöisinä.  

Valmista pitsapohja. Helpoiten se onnistuu tavallisista vehnäjauhoista.

Mikäli käytät muita viljoja tai integraalijauhoja, on kohoamisaika pidempi. Älä lisää suolaa taikinaan, sillä myös se vähentää taikinan kohoamista.  

Yhtä pitsapohjaa varten tarvitset:

1 dl vettä  

3 dl vehnäjauhoja 

5 g hiivaa (tai noin 2 g kuivahiivaa) 

Lisäksi ”uunia” varten tarvitset kaksi noin 23 cm halkaisijaltaan olevaa alumiinivuokaa ja alumiinipaperia. Näitä voi käyttää uudelleen.  

Taikinaa voi testata painamalla sitä sormella ja jos kolo nousee takaisin, on taikina kohonnut tarpeeksi.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja sekoita tasaiseksi. Hämmennä joukkoon vehnäjauhot, jatka vaivaamista käsin. Kyllä, tumput on tässä vaiheessa riisuttava! 

Kun taikina pysyy pallomaisena, laita se muovipussiin ja kahden alumiinivuoan väliin. Laita vuoka lämpimään paikkaan kohoamaan. Taikina on kohonnut tarpeeksi, kun sormella painamasi kolo nousee takaisin.  

Perinteinen italialainen pitsa on melko vähätäytteinen.

Tee kastike:  

2 rkl tomaattipyreetä  

reilusti kuivattua basilikaa ja oreganoa 

mustapippuria 

suolaa 

(oliiviöljyä) 

vettä 

Sekoita tomaattipyree ja mausteet. Lisää halutessasi loraus öljyä, ja vettä sen verran, että kastikkeesta tulee juoksevaa sosetta. 

Paista   

Ota taikinasta kolme neljännestä (neljännes jätetään pullia varten). Muotoile siitä aluvuoan kokoinen, alle puoli senttiä paksu pohja. Voit tehdä sen sormilla vuoassa (laita pohjalle jauhoja) tai heitellä taikinaa pitsakokin tavoin. Vältä maakosketuksia.  

Paista ensin alapuoli. Laita toiseen tyhjään aluvuokaan muutaman sentin kokoisia kiviä. Ne estävät pitsaa palamasta pohjaan.

Aseta toinen aluvuoka pitsoineen sen päälle. Peittele molemmat alumiinipaperilla. Käännä foliota kunnolla myös reunojen yli. Näin muodostuu pieni ”uuni”. Paista pohjaa nuotiossa, kunnes sen alapuoli on kauniin ruskea.  

Käännä pitsa ylösalaisin vuoassa. Lisää tomaattikastike ja haluamasi täytteet. Italialaiseen pitsaan ei kuulu kolmen sentin kerrosta erilaisia täytteitä, vaan se on enemminkin leipä, jonka päällä on mausteita.

Pitsan pohjaa paistetaan ensin, kunnes se on ruskea, jonka jälkeen vasta lisätään täytteet.

Teimme tällä kertaa kahta alkuperäisintä versiota: marinaraa, jossa on vain tomaattikastiketta ja valkosipulia ja margaritaa, jossa on tomaattikastiketta ja mozzarellajuustoa.   

Laita täytteiden keskelle yksi kivi, joka on korkeampi kuin täytteet, ja laita alumiinipaperi hyvin takaisin. Paista, kunnes täytteet ovat kypsiä.  Poista kivi ja nauti kuumana!

Muita perinteisiä täytteitä:  

– tomaatti- tonnikala-mozzarella 

– oliivi-anjovis tai kapris 

– kesäkurpitsa- paprika-sipuli-
rosmariini 

– tomaatti-mozzarella-kinkku 

– rosmariini-sipuli-oliiviöljy 

– retkellä voit käyttää tuoreita sieniä ohuina, pieninä siivuina 

Mozzarellan voi hätätapauksessa korvata muulla juustolla, kuten edamilla tai emmentalilla.

Pitsataikinasta kannattaa säästää neljännes kanelipullia varten.

Yllätyspullat

Samasta taikinasta voi tehdä myös kanelipullaa. Jätä siis noin neljäsosa pitsataikinasta sivuun. Laita se kylmällä säällä muovipussiin ja takin taskuun nousemaan siksi aikaa, kun teet pitsaa.  

Lämmitä pari ruokalusikallista voita pehmeäksi. Vaivaa se taikinaan. Muotoile taikinasta suorakulman mallinen, ohut levy. Ripottele pinnalle runsaasti sokeria ja kanelia sekä hieman suolaa. Rullaa levy pituussuunnassa. Leikkaa se parin sentin levyisiksi paloiksi. 

Kääri taikinalevy rullalle pisimmästä reunasta. Leikkaa rulla parin sentin paloiksi.

Paista korvapuustit nuotiolla samalla tavalla kuin pitsat asettamalla ne ”alumiiniuuniin”, jonka välipohjassa on kiviä. Käännä kerran välillä. Parhaita pullat ovat heti lämpiminä, pakkasessa syötyinä.