Rieska on suomalainen versio ohutleivästä. Sen koostumus vaihtelee alueittain: tyypillisesti se on kuitenkin nostattamatonta, hiivatonta leipää. Retkioloissakin sen voi paistaa pannulla, tai sitten ottaa valmista evääksi mukaan.
Rieskan reseptejä selatessa tulee mieleen, että tähän leipään on aikoinaan laitettu kaikki, mitä laarin pohjalla on jäljellä: piimät, perunamuusit ja porkkanat. Jauhoista mukaan mahtuvat niin vehnä, ohra kuin ruiskin.
Valmiita rieskoja löytyy kaupan hyllyltä pienistä ja pehmeistä isoihin, tortillamaisiin eväslettuihin. Vaikka kauppojen ketjuvalikoimat alkavat olla yhteneväiset, ilahduttavat paikalliset rieskat matkustajaa eri puolilla Suomea.
Retkieväänä rieska on erinomainen, sillä se tekee melkein mistä tahansa ruoasta sormin syötävää. Lisäksi se taipuu pienemmäksi välipalaksi ja makeahkona jälkiruoaksikin – ainakin retkioloissa.
Kokeilimme paistaa rieskoja muurinpohjapannulla. Mikäli ei halua retkileipuriksi, voi samoja täytevinkkejä käyttää valmiiden rieskojen kanssa.
(7 keskikokoista)
Ainekset
5 rkl maitojauhetta
5 dl vettä
150 g perunasosejauhetta
½ dl sulatettua voita tai öljyä
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja
suolaa
rasvaa paistamiseen
Valmistusohjeet
1. Sekoita maitojauhe veteen ja perunasosejauhe maitoon. Anna seoksen turvota hetki.
2. Sulata voi ja lisää muut aineet sekoittaen hyvin. Ellet pysty muotoilemaan taikinasta jauhotetuin käsin löysiä palloja, lisää jauhoja.
3. Laita pallura muurinpohjapannulle tai paistinpannulle ja muotoile siitä sormin muutaman millin paksuinen, pyöreä leipä. Käännä muutaman minuutin kuluttua, kun pinta on alapuolelta ruskistunut. Tasainen, hiipuva hiillos on paras paistolämpötila.
(kaksi annosta)
Vastapaistettujen rieskojen täytteeksi sopii niin kana, liha kuin kasviksetkin, jolloin siitä tulee kokonainen ateria.
Tällä kertaa teimme halloumijuustosta lämpimän taskun.
Ainekset
1 halloumijuusto
¼ paprikaa
tilkka oliiviöljyä
(viikuna)hilloa
2 vastapaistettua rieskaa
Valmistusohjeet
1. Liota halloumijuustoa hetki vedessä, jotta liika suolaisuus häviää. Leikkaa se noin sentin viipaleiksi.
2. Viipaloi paprika.
3. Paista halloumiviipaleet pannulla kullanruskeiksi ja freesaa paprika.
4. Kokoa ainekset leivän toiselle reunalle, mausta oliiviöljyllä ja sulje taskuksi.
5. Halutessasi voit lisätä makeaa hilloa, esimerkiksi viikuna antaa pikantin lisämaun.
Päiväretkelle on helppo kääräistä mukaan valmis piknikrulla isommasta, valmiista rieskasta.
Sama täyte toimii toki myös vastaleivotun rieskan kyytipoikana.
Ainekset
1 kpl lautasen kokoinen rieskaleipä
2 siivua ilmakuivattua kinkkua (esim. prociutto, serrano)
kourallinen rucolaa
tuorejuustoa
Valmistusohjeet
1. Levitä rieskaleivälle ohut kerros maustamatonta tuorejuustoa.
2. Sirottele päälle revittyä kinkkua ja rucolaa.
3. Kääri rullalle.
Vastapaistettu, pehmeä rieska toimii erinomaisesti myös retken jälkiruokana.
Höysteeksi laitetaan mahdollisuuksien mukaan rahkaa tai tuorejuustoa ja jotain makeaa, kuten hilloa tai marja-aikaan tuoreita marjoja luonnosta.
Viimeistään päälle ripoteltava, sulava sokeri tai siirappi saa paatuneimmankin sokerisuun makeanhimon täyttymään.
Ainekset
1 kpl vastapaistettu pikkurieska tai pieni valmis vehnärieska
1 rkl hilloa, marjoja
1 rkl kermaa, rahkaa tai
tuorejuustoa
(sokeria, vaahterasiirappia)