fbpx

Tiedot & taidot

Perinteinen rieska sopii myös retkelle

Rieska on suomalainen versio ohutleivästä. Sen koostumus vaihtelee alueittain: tyypillisesti se on kuitenkin nostattamatonta, hiivatonta leipää. Retkioloissakin sen voi paistaa pannulla, tai sitten ottaa valmista evääksi mukaan.

Itse tehtyjä rieskoja täytettynä pöydällä

Rieskan reseptejä selatessa tulee mieleen, että tähän leipään on aikoinaan laitettu kaikki, mitä laarin pohjalla on jäljellä: piimät, perunamuusit ja porkkanat. Jauhoista mukaan mahtuvat niin vehnä, ohra kuin ruiskin. 

Valmiita rieskoja löytyy kaupan hyllyltä pienistä ja pehmeistä isoihin, tortillamaisiin eväslettuihin. Vaikka kauppojen ketjuvalikoimat alkavat olla yhteneväiset, ilahduttavat paikalliset rieskat matkustajaa eri puolilla Suomea.  

Retkieväänä rieska on erinomainen, sillä se tekee melkein mistä tahansa ruoasta sormin syötävää. Lisäksi se taipuu pienemmäksi välipalaksi ja makeahkona jälkiruoaksikin – ainakin retkioloissa.

Kokeilimme paistaa rieskoja muurinpohjapannulla. Mikäli ei halua retkileipuriksi, voi samoja täytevinkkejä käyttää valmiiden rieskojen kanssa.  

Rieskoja voi paistaa myös pannulla, kun ne taputtelee tarpeeksi ohuiksi.

Perunarieskat

(7 keskikokoista) 

Ainekset

5 rkl maitojauhetta 

5 dl vettä 

150 g perunasosejauhetta 

½ dl sulatettua voita tai öljyä 

2 dl vehnäjauhoja 

1 dl ohrajauhoja 

suolaa 

rasvaa paistamiseen

Valmistusohjeet

1. Sekoita maitojauhe veteen ja perunasosejauhe maitoon. Anna seoksen turvota hetki. 

2. Sulata voi ja lisää muut aineet sekoittaen hyvin. Ellet pysty muotoilemaan taikinasta jauhotetuin käsin löysiä palloja, lisää jauhoja.  

3. Laita pallura muurinpohjapannulle tai paistinpannulle ja muotoile siitä sormin muutaman millin paksuinen, pyöreä leipä. Käännä muutaman minuutin kuluttua, kun pinta on alapuolelta ruskistunut. Tasainen, hiipuva hiillos on paras paistolämpötila.  

Rieskasta saa päivän pääaterian, kun sisään laittaa lämmintä kanaa, lihaa tai vaikka halloumijuustoa. 

Halloumitaskut

(kaksi annosta)

Vastapaistettujen rieskojen täytteeksi sopii niin kana, liha kuin kasviksetkin, jolloin siitä tulee kokonainen ateria.

Tällä kertaa teimme halloumijuustosta lämpimän taskun.  

Ainekset

1 halloumijuusto 

¼ paprikaa 

tilkka oliiviöljyä 

(viikuna)hilloa 

2 vastapaistettua rieskaa 

Valmistusohjeet

1. Liota halloumijuustoa hetki vedessä, jotta liika suolaisuus häviää. Leikkaa se noin sentin viipaleiksi. 

2. Viipaloi paprika. 

3. Paista halloumiviipaleet pannulla kullanruskeiksi ja freesaa paprika. 

4. Kokoa ainekset leivän toiselle reunalle, mausta oliiviöljyllä ja sulje taskuksi. 

5. Halutessasi voit lisätä makeaa hilloa, esimerkiksi viikuna antaa pikantin lisämaun.  

Tähän piknikevääseen on kääräisty tuorejuuston lisäksi rucolaa ja ilma­kuivattua kinkkua.

Piknikrieska

Päiväretkelle on helppo kääräistä mukaan valmis piknikrulla isommasta, valmiista rieskasta.

Sama täyte toimii toki myös vastaleivotun rieskan kyytipoikana.  

Ainekset

1 kpl lautasen kokoinen rieskaleipä 

2 siivua ilmakuivattua kinkkua (esim. prociutto, serrano) 

kourallinen rucolaa 

tuorejuustoa 

Valmistusohjeet

1. Levitä rieskaleivälle ohut kerros maustamatonta tuorejuustoa. 

2. Sirottele päälle revittyä kinkkua ja rucolaa. 

3. Kääri rullalle.  

Rieska on leiväksi makea, joten se sopii myös jälkiruoaksi. Kokeile myös vuohenjuusto-pähkinämuru-siirappi-yhdistelmää! 

Jälkiruokarieska

Vastapaistettu, pehmeä rieska toimii erinomaisesti myös retken jälkiruokana.

Höysteeksi laitetaan mahdollisuuksien mukaan rahkaa tai tuorejuustoa ja jotain makeaa, kuten hilloa tai marja-aikaan tuoreita marjoja luonnosta.

Viimeistään päälle ripoteltava, sulava sokeri tai siirappi saa paatuneimmankin sokerisuun makeanhimon täyttymään.  

Ainekset

1 kpl vastapaistettu pikkurieska tai pieni valmis vehnärieska 

1 rkl hilloa, marjoja 

1 rkl kermaa, rahkaa tai
tuorejuustoa 

(sokeria, vaahterasiirappia)