fbpx

Tiedot & taidot

Miten pystytetään teltta talvimaastossa?

Talvella teltalta vaaditaan enemmän kestävyyttä ja tilaa. Muutaman niksin ja hyvän harjoittelun avulla teltan saa pystyyn talvella siinä missä kesälläkin. Asiantuntijana Mika Mannonen, joka on Ulkoilma Akatemian perustaja ja kouluttaja.

Tällä palstalla kerromme, miten asiantuntijat toimivat retkillänsä. Yritys ja erehdys on hyvä tapa kerryttää retkitaitoja, mutta myös toisen kantapään kautta voi oppia – ja laastaria kuluu vähemmän! Mika Mannonen, joka on on Ulkoilma Akatemian perustaja ja kouluttaja, kertoo miten talvella telttaillaan.

Millainen teltta sopii talvikäyttöön? Talviteltan tulisi olla neljän vuodenajan käyttöön suunniteltu, jotta se kestää koviakin pakkasia ja tuulia. Suosin talvella tunnelitelttaa, jossa on riittävästi eteistilaa. Silloin siellä voi olla säältä suojassa ja keittää. Avotunturiin lähdettäessä on hyvä, jos teltassa on tuplakaaret. Lumiliepeet auttavat pitämään tuulen mukana liikkuvan lumen teltan ulkopuolella. Ne voivat olla pidemmät, maata pitkin menevät liepeet tai sitten ainakin teltan seinien tulee olla niin pitkät, että niiden päälle voi kasata lunta.

Avotunturissa on hyvä käyttää tuplakaaria, jotka kestävät myrskytkin. Työnnä kaaren osat holkkien loppuun asti. Löysästi liitetyt kaaret murtuvat helposti kylmässä.

Mitä muuta teltan pystyttämiseen tarvitaan? Mukana tulee olla sopivat telttakiilat. Lumessa toimivat paremmin pidemmät ja isommat kiilat kuin kesällä. Kiiloissa on hyvä olla narut ja sulkurenkaat, voilla ne voi sitoa myrskynaruun kiinni, etteivät ne katoa. Syvässä lumessa kiiloina voi käyttää myös esimerkiksi vajaan metrin pituisia aurauskepin pätkiä tai maahan upotettavia pusseja, jotka täytetään lumikokkareilla.  

Mukana on hyvä olla myös lapio. Sillä saa kaivettua teltan eteistilaa, tehtyä lumivalleja ja muita rakennelmia. Teltan makuutilan alle voi leikata teltan kokoisen routamaton ohuesta solumuovista, jota myydään rautakaupoissa. Se lämmittää ja estää painaumien tulemista lumeen. 

Pidemmät ja leveämmät kiilat toimivat paremmin talvella.

Millainen on hyvä telttapaikka? Tunturissa kannattaa valita mahdollisimman suojainen paikka, esimerkiksi tunturikoivikkoon, koska tuulet voivat olla talvella rajuja. Älä kuitenkaan laita telttaa kumpareen taakse, joka kinostaa lunta teltan päälle tai jyrkän rinteen alle, missä on lumivyöryvaara. Mikäli saatavilla on vettä, helpottaa se leirielämää, kun ei tarvitse sulattaa lunta.

Teltalle voi rakentaa myös tuulensuojaksi lumivallin. Se onnistuu helpommin leikkaamalla paloja lumesta tylpällä lapiolla. Vallin tulee olla riittävän kaukana teltasta, ainakin muutaman metrin, jotta lumi ei kinostu teltan päälle.

Metsäisemmällä seudulla on hyvä tarkistaa, ettei yläpuolella ole puita, joista saattaa pudota suuri lumikuorma teltan päälle tai lahonneita puita, jotka saattavat kaatua tuulella. Luminen maasto on tasaista, joten telttapaikan löytyminen on yleensä helpompaa talvella kuin kesällä.

Miten teltta pystytetään? Tamppaa teltalle suunniteltu paikka ja sen lähialue kävelemällä siinä ristiin rastiin suksilla tai lumikengillä. Vältä kävelemistä kengillä. Sen jälkeen odota parikymmentä minuuttia, jotta alue kovettuu – haukkaa vaikka evästä.

Tamppaa teltan pohja tasaiseksi lumikengillä tai suksilla ja anna jäätyä. Älä kävele siinä silloin kengillä.

Teltta kannattaa pakata suojapussiinsa niin, että eteispäädyn myrskynaru tulee näkyviin ensimmäisenä. Tuulella kiinnitä se karabiinihaalla ahkioon tai maahan suksella tai muuten hyvin ennen kuin vedät teltan pussista. Aseta teltta tuulen suuntaisesti ja kiinnitä kaaret ja loput myrskynarut. Niiden kiinnittämiseen voi käyttää kiilojen lisäksi suksia (teräskantit telttaan päin, jotteivät ne katko naruja) ja sauvoja (sommat ylöspäin). Pienemmät telttakiilat voi laittaa lumen alle poikittain, jossa ne pysyvät, jos lumi jäätyy niiden ympärille.

Laita routamatto nukkumatilan alle ja peittele teltan helmat lumella ennen helmakiilojen laittamista. Mikäli lunta on tarpeeksi, voit kaivaa eteistilaan kaukalon, jossa voi seistä. Jätä ”pöytätilaa” eteisen etuosaan tai sivulle. Siinä voit pitää niitä tavaroita, joita et tarvitse teltassa sisällä. Pidä ilmanvaihtoluukkuja sen verran auki, että ilma kiertää ja telttaan tulee mahdollisimman vähän kosteutta.

Eteiseen voi kaivaa kaukalon, jotta teltan reunalla voi istua mukavasti.

Mitä teltan purkamisessa tulisi huomioida? Irrota telttanarut varovasti lapiolla kaivamalla. Aloita ulkoa kohti telttaa, ettet katkaise telttanaruja. Teltan voi koota taittamalla kaaret kahteen osaan ja rullaamalla sen kääröksi yhdessä routamaton kanssa. Näin se on nopeampi pystyttää seuraavana iltana. Ravistele jäätynyt kosteus teltan seinämistä tarvittaessa ennen rullaamista ja tuuleta makuupussit, jos mahdollista.

Mannonen muistuttaa: harjoitus tekee mestarin

Talvella telttailu on helppoa hyvällä säällä. Kovassa tuulessa, pakkasessa sormet jäässä tai lumituiskun peittäessä näkyvyyden, se onkin paljon hankalampaa. Sitä kannattaa siis harjoitella kotona, sillä teltalla ja sillä porukalla, jonka kanssa on lähdössä talviretkelle. Retkellä teltan pystyttämisen tulisi sujua niin hyvin, ettei siitä tarvitse keskustella – koska se saattaa olla mahdotonta. Päättäkää siis etukäteen, mitä kukakin tekee. Majoite pitää saada pystyyn kaikissa oloissa, mitä huonompi keli sitä nopeammin. Harjoittele, harjoittele ja harjoittele – kunnes osaat varmasti!

Mika Mannonen