fbpx

Retket

Vesiretkeilijän unelma

Matalikko2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vivahteikas kulttuurihistoria, vaihteleva luonto ja monipuoliset retkeilypalvelut tekevät Raahen saaristosta vesiretkeilijän unelmakohteen. Samana päivänä meri tarjoaa suurten saarten suojaa ja haasteita avomeren äärellä.

Vedenpinta on lähes täydellisen sileä. Se peilaa puistopolun istutukset ja niiden takana kohoavan talorivistön. Tuuli jaksaa juuri ja juuri rikkoa pinnan sileyden kapean uoman vastarannalla. Veteen syntyy sentin parin laineita, jotka saavat auringon säteet kimmeltämään häikäisevää kirkkautta.

Kolmen aluksen armada rikkoo tyventä pintaa. Lippulaivaamme, punaista kajakkia kaikkine turvavarusteineen ja varameloineen, kauhoo melontaopas Jarkko Salmela. Hän johdattaa minut ja ystäväni Petrin Raahen saariston saloihin. Olemme juuri lähteneet Pikkulahden Palveluiden kajakkilaiturista ja melomme suojaisaa kanavaa kaupungin keskustan pohjoislaidalla. On vaikea uskoa, että tänään Raahe on Suomen tuulisin kolkka.

Neljännen sillan alitamme pitkää teräsputkea pitkin. Se avaa meille näkymän merelle. Suojaisa saaristo on vaihtumassa vähitellen vaahtopäiden rikkomaksi avomereksi.

Jarkko opastaa meidät Suolakivelle, pienelle kalliosaarelle. Sen tekee erikoiseksi vain metrin parin levyinen mutta kymmenen metriä pitkä, jyrkkäseinämäinen lahti, jonne voi ujuttaa kajakin kuin parhaimpaan luonnonsatamaan. Nimensä saari on saanut haaksirikkoutuneen laivan suolalastista, jota hirvet ovat käyneet uimalla nuolemassa ainakin vielä 1980-luvulla.

Lue lisää Vuoden 2016 retkikohteesta: lehtiluukku.fi

Teksti ja kuvat: Joel Ahola

Tasku1