fbpx

Retket

Meloen salaiselle saarelle – Retki-lehden juttu Vallisaaresta 4/2015

vallisaari_ilmakuva_metsahallitus_tuomo_hayrinen
vallisaari_ilmakuva_metsahallitus_tuomo_hayrinen.jpg

Suomenlinnan itäpuolen kapeikon, Kustaanmiekansalmen, vastarannalla kohoaa Vallisaari luonnon kätkemine linnoituksineen. Salaperäinen saari avautuu vuoden kuluttua  (toukokuussa 2016) retkeilijöille.

Lempeä tuuli tuo tuoksut nenään. Kapea, saarten välinen salmi voisi sijaita missä tahansa tuhansien järvien maassa, mutta suolan ja levän yhteistuoksusta ei voi erehtyä. Olemme merellä.

Kevyet laineet liplattavat kajakin keulaan rummuttaen hellästi etuponttonia. Melasta putoavat pisarat ropisevat hiljaa veteen ennen kuin lapa sujahtaa uudelleen aaltoihin. Melontarytmi keinuu tanssahdellen kepeästi puolelta toiselle, ja rantamaiseman liukuessa vierellä toteaa todella etenevänsä.

Saaren nokka jää taakse, ja edessä avautuu muutaman kilometrin selkävesi. Sen takaisessa horisontissa näkyy suuria rakennuksia, satamat ja kirkontornit – Helsinki. Hieman lähempänä kohoaa myös rakennettu ranta, josta korkeimmalle kurkottaa vaalea torni vihreäksi värjäytyneellä kuparikatollaan: Suomenlinnan kirkko on varma maamerkki, joka toimii myös majakkana.

Vasemmalla, paapuurissa, horisonttia hallitsee suuri saari, Santahamina. Sotilassaarella koulutetaan varusmiesten ohella maapuolustuksen valioita korkeakouluopinnoin. Suomenlinnan ja Santahaminan väliin jää kaksi suljettua sotilassaarta, Kuninkaansaari ja Vallisaari. Niitä kohti kajakkiemme keulat osoittavat.

Kajakkiarmadaamme kuuluu toistakymmentä Tunturikerho Kavtsin jäsentä. Muutama istuu omassa aluksessaan, mutta lähes kaikki nauttivat kesäpäivästä paikallisen matkailuyrittäjän, Natura Vivan, kalustoon turvautuen. Matkailuyrittäjä on meille välttämätön avain suljetuille sotilassaarille pääsyyn.

Kuninkaansaari ja Vallisaari ovat olleet osa Helsingin puolustusjärjestelmää jo vuosisatoja. Linnoitustyöt ovat alkaneet todennäköisesti jo 1500-luvulla, kun Helsingin kaupunki on perustettu. Ruotsin valtakauden mittavimmat rakennustyöt sijoittuvat Viaporin linnoitustöiden yhteyteen 1700-luvun puoliväliin, mutta silloin rahat riittivät vain Suomenlinnan rakentamiseen. Venäläiset varustivat saaria 1800-luvulla, ja kansalaissodan jälkeen ne ovat olleet suomalaisia sotilaskohteita.

Saaret ovat yhä puolustusvoimien käytössä, mutta Metsähallitus on hallinnoinut niitä vuodesta 2008. Uusi omistaja haluaa saaret virkistys- ja ulkoilukäyttöön, joten Vallisaari ja Kuninkaansaari avataan yleisölle vuoden 2016 alussa.

 

TEKSTI ja KUVAT Joel Ahola

Lue koko juttu Retki-lehdestä 4/2015 osoitteessa lehtiluukku.fi