fbpx

Retket

Kuolema Everestillä

everest

Vuoden 1996 toukokuu Everestin rinteillä oli dramaattinen ja surullinen. Kahdeksan kiipeilijää kuoli yhden vuorokauden aikana, kun lumimyrsky iski heidän kimppuunsa ja teki turvallisen laskeutumisen perusleiriin mahdottomaksi.

Olennaisin syy katastrofille oli olosuhteiden raju huonontuminen. Myös se, että huipulle yritti useita retkikuntia samaan aikaan ja samaa reittiä, puuroutti ja hidasti kiipeilijöiden kulkua ratkaisevasti.

Tapahtumia on kuvattu useissa kirjoissa, joista amerikkalaisen toimittajan Jon Krakauerin Jäätäviin korkeuksiin (Into thin Air) on tunnetuin. Krakauer oli itse mukana yhdessä myrskyyn joutuneista retkikunnista. Kirjassaan hän kritisoi muun muassa kiipeilyn kaupallistumista Everestillä.

Myös Veikka Gustafsson oli tuolloin huiputtamassa Everestiä. Hän keskeytti yrityksensä ja ryhtyi muiden kiipeilijöiden kanssa auttamaan myrskystä selvinneitä ja loukkaantuneita ihmisiä.

Syyskuussa nuo tapahtumat palaavat valkokankaalle, kun Everest-elokuva saa ensi-iltansa. Elokuva vilisee tähtinäyttelijöitä, mukana ovat muun muassa Jake Gyllenhaal, Josh Brolin ja Keira Knightley. Elokuva on kuvattu sekä Nepalissa että Italian Dolomiiteillä.

Elokuvan ensi-ilta on Suomessa 25.9.

 

 

AA44_TP_00018