fbpx

KotimaaVarusteet

Ilmaa kajakissa – pikatestissä Advanced Elements

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmatäytteisten kajakkien suosio on pikkuhiljaa kasvanut 2010-luvulla. Markkinoilla on useita malleja markettien halpiksista reilun tuhannen euron laadukkaisiin vesimenopeleihin.
Advanced Elements lienee tunnetuin merkki Suomessa. Retki-lehti kokeili eniten myytyä mallia AE Convertible, jonka saa muutettua joko yksiköksi tai kaksikoksi.

En ole juurikaan melonut kaikkein kalleimmilla ja virtaviivaisimmilla kajakeilla, vaan käytössäni on useimmiten ollut tukeva peruskajakki. Niihin verrattuna ilmatäytteinen kajakki pärjää erinomaisesti.

Kajakin täyttäminen on helppoa, kunhan lukee ohjeet ensin. Ensimmäisellä täyttökerralla en pumpannut ilmaa aivan riittävästi, menoa se ei haitannut mutta kuvissa kyljessä näkyy pieni painautuma. Kansiosa kiinnitetään kajakin runkoon vetoketjulla. Kansiosaa vaihtamalla kajakkiin saa istuma-aukot kahdelle.

Kajakki on yllättävän tukeva leveän ja tasaisen pohjan takia. Ensikertalainenkin istahtaa siihen helposti. Polvien alle tulee ilmatäytteinen tyyny, joka tukee jalkoja. Istuma-asennon säätämisen kannattaa käyttää aikaa, jotta selälle löytyy tukea.

AE:n melominen on helppoa. Kajakin tukevuuden vastapainona tulee leveys, mikä hieman hankaloittaa melomista. Mikään pikavene ei siis ole kyseessä. Kaliforniassa kehitetty merkki sopii hyvin kesäisiin olosuhteisiin, sillä aukkopeitettä siinä ei ole. Ainakin minä kauhon aina hieman vettä sisäänkin ja se on huomioitava vaatetuksessa. Ongelma se ei kuitenkaan mielestäni ole.

Kajakki liikkuu hyvin Auvosenkoskea ylöspäinkin ja ohjailtavuus joella on hyvä. Kovissa tuulissa kajakkia ei kokeiltu.

Tavaratilaa kajakissa on runsaasti ja melojan eteen saa kartan ja juomapullon kiinnitettyä.

Advanced Elements painaa 23 kiloa. Mikään repussa kannettava se ei siis ole (paitsi jos on Lars Monsen). Se on kuitenkin erinomainen menopeli sellaiselle, joka halua retkeillä leppoisasti vesillä. Jos haluaa meloa 50 kilometriä päivässä, kannattaa katsella toisenlaisia kajakkeja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat Petri Laine

Kajakin lainasi Marinekauppa.com