fbpx

Retket

Kiipeilijän Olhava

Teksti ja kuvat Liisa Peltonen
Julkaistu Retki-lehdessä 5-6_2017

Repoveden kansallispuiston sydämessä sijaitseva jylhä Olhavanvuori on ainutlaatuinen kiipeilykohde. Noin neljäkymmentämetrinen Olhava on yksi Suomen korkeimmista kiipeilykallioista. Kun useimmat suomalaiset kalliot sijaitsevat metsissä tai peltojen laitamilla, kohoaa uljas punertavan graniittinen Olhavanvuori paikoin suoraan Olhavanlammesta, keskellä Repoveden upeita maisemia.

Olhavalle kiipeilijöitä houkuttelee erityisesti Olhavanvuoren pääseinän eli laatan paikoin jopa 50 metriä pitkät kiipeilyreitit, jotka poukkoilevat pitkin graniittihalkeamia ja sulamisvesien muovaamia kallionmuotoja. Laatan kiipeilyreittien turvallisuus varmistetaan köyden ja kiipeilijän edetessään kiinnittämien metallisten varmistusvälineiden avulla. Välineet pysäyttävät kiipeilijän putoamisen, mutta niistä ei jää jälkiä luontoon. Olhavalla on myös pysyvästi kallioon kiinnitettyjä pultteja, mutta Olhavan kiipeilyn suurin viehätys on luonnonmukaisissa, kallion halkeamalinjoja seurailevissa kiipeilyreiteissä.

Olhavalla on yli sata kiipeilyreittiä. Eri kiipeilyalueet alkavat lammen pohjoisosista päättyen leiripaikan oikeaan reunaan. Olhavan kuuluisin ja huomiota herättävin kiipeilyreitti on suoraan vedestä kohoava noin neljäkymmentämetrinen Kantti. Reitin maine tulee upean sijainnin lisäksi reitille laitettavien varmistusvälineiden harvuudesta. Kantilla mahdollisen putoamisen matka on pitkä, mikä tekee reitistä erityisen jännittävän.

Olhavan ensimmäinen reitti, teltta-alueelta lähtevä Vekara, kiivettiin alunperin vuonna 1975. Kuten kiipeilyreitit Suomessa ja maailmalla yleensä, Olhavan reitit on nimetty ensimmäisten kiipeilijöiden toimesta.

Vetten päällä

Olhavan kiipeilyn merkittävin erityispiirre on itse Olhavanlampi. Suoraan reittien alapuolella oleva pikimusta vesi luo kiipeilijälle vaikutelman todellista korkeammasta paikasta. Tyynellä säällä kiipeilykallio näkyy lammesta peilikuvana. Kiipeilijän jalkojen alla lammesta heijastuvat Olhavan kallionseinämät ja sininen taivas luovat kiipeilijälle kansainvälisestikin poikkeuksellisen äärettömyyden tunteen, jonka vuoksi Olhavan pääseinällä kiipeily vaatiikin monilta kiipeilijöiltä hitusen lisärohkeutta.

Lammen läheisyys tuo Olhavan kiipeilyyn myös erityistä seikkailullisuutta, koska useat kiipeilyreitit alkavat joko lammen pieneltä laattakiveltä tai suoraan veden päältä. Kiipeilijät kuljettavat toisiaan Suomen Kiipeilyliiton omistamalla pienellä soutuveneellä pääseinän alapuolella olevalle pienelle laattakivelle tai reittien alkuun. Kiipeilijät kiinnittävät itsensä veneestä noustessaan kallioon, jotta pääsevät reiteille. Vene palautetaan aina teltta-alueelle, jotta se pysyy jatkuvasti kaikkien saatavilla.

Aamut ovat kaakkureiden

Ensimmäiset kiipeilijät saapuvat Olhavalle kevään ensimmäisten auringonsäteiden myötä usein jo helmikuussa. Alkukeväästä aurinko lämmittää talven jäljiltä kylmän kallion ja kiipeilyreittien alkuun pääsee kätevästi suoraan lammen jäältä. Kesän vilkkaimmat viikonloput ovat yleensä juhannuksen ympärillä, jolloin Repovedellä on myös paljon retkeilijöitä. Olhavalla voi usein kiivetä sateisemmallakin säällä, koska lammen yli puhaltava tuuli kuivattaa kallion nopeasti. Kiipeilykausi jatkuu usein pitkälle lokakuulle. Olhava on Suomen ainoita kiipeilykohteita, joka vetää kävijöitä myös naapurimaista. Olhava on myös hyvä paikka harjoitella kiipeilyä Norjan tai Alppien pidempiä kallioseinämiä varten.

Suomen Kiipeilyliitto tekee töitä pitääkseen Olhavan kiipeilyn rakenteet kunnossa. Eri kiipeilyalueille on rakennettu pitkospuita ja laitureita helpottamaan reiteille pääsyä. Kiipeilijöillä on suuri kunnioitus Repoveden kansallispuistoa kohtaan ja halu huolehtia, että merkityksellinen kiipeilykallio pysyy siistinä ja mukavana retkeilypaikkana kaikille. Suomen Kiipeilyliitto opastaa kiipeilijöitä asianmukaiseen käyttäytymiseen kalliolla ja Olhavan ohjeet löytyvätkin kansallispuiston infotauluista.

Olhava on kiipeilijöille usein samalla retkeily- ja vaelluskohde, jonka teltta-alueella viihdytään päiviä tai ainakin koko viikonloppu. Sama Repoveden vetovoima, joka vuodesta toiseen saa retkeilijät palaamaan Lapinsalmen ja Olhavan jylhiin maisemiin, saa kiipeilijät nousemaan samat kiipeilyreitit kesästä toiseen.

Hurmaavinta Olhavan kiipeilyssä on luonnon läheisyys. Itseäni vetää Olhavalle vuodesta toiseen kiipeilemään teltta-alueen ihana tunnelma ja suomalaisittain pitkät, luonnonmukaiset graniittihalkeamat. Illan tullen leirinuotiolla voi rupatella tuttujen ja tuntemattomien kiipeilijöiden ja retkeilijöiden kanssa. Ja kun herään aikaisin aamulla teltasta kaakkureiden lauluun, saan venekyydin tyhjälle laatalle ja kiipeän Olhavanvuoren päälle ihastelemaan metsien takaa nousevaa aamuaurinkoa,  tulee Repovesi aivan iholle.

Suomen muut kiipeilykalliot eivät samalla tavalla kuljeta pois arjesta. Olhavalla jokainen askel, joka vie kauemmas Saarijärven parkkipaikalta, vie mielen lähemmäksi edessä olevaa kiipeilyä ja Repoveden jylhiä maisemia.