fbpx

Retket

Aurinko­rannikon retkikohteet – suomalaisten ikisuosikki Espanja sopii myös patikoimiseen

Espanjan Costa del Sol eli Aurinkorannikko tuo ehkä ensin mieleen rantalomat ja golfmatkat, mutta alueelta löytyy valtava määrä upeita kohteita myös retkeilijälle.

El Torcal de Antequeran luonnonpuisto
Nämä massiiviset kivimuodostumat löytyvät El Torcal de Antequeran luonnonpuistosta Málagan pohjoispuolelta.

Leppoisat lähikukkulat

Málagan ja Fuengirolan kupeeseen sijoittuvat Mijasin kukkulat ovat helppo lähikohde. Hyvin merkityiltä poluilta voi katsella horisontissa aukeavaa Välimerta ja ihailla alhaalla aukeavaa asumusten tilkkutäkkiä.

Mijasin kukkulat tarjoavat helposti parisen sataa nousumetriä niitä kaipaavalle, mutta myös suhteellisen helppokulkuisia polkuja.  Reittejä löytyy alle kilometrin lenkeistä toistakymmentä kilometriä pitkiin.

Mijasiin pääsee esimerkiksi Fuengirolasta myös bussilla. Matka vie reilut puoli tuntia.

Mies vaeltaa Mijasissa
Mijasin lähipoluilta näkee Välimerelle.

Karstia ja kotkia

Júzcarin kylän lähellä sijaitseva Los Riscos on karstikivinen kallioylänkö. Vesieroosion muokkaamat kalliot ja luolat luovat kiehtovan kokonaisuuden, jossa riittää tutkittavaa uteliaalle.

Paikalla sijaitsee myös El Áquila, siipiään levittävää kotkaa muistuttava kivimuodostelma. Taivaalla näkyy myös eläväisempiä kotkia, sillä alueella voi bongata muun muassa valtavan kokoisen hanhikorppikotkan (Gyps fulvus). Sen siipien kärkiväli on 2,5 metrin luokkaa.

Kalliolla voi myös bongailla fossiilisoituneita kotiloita, joita on kiinni kalkkikivisissä kallioissa ja niistä rapautuneissa irtokivissä.

El Áquila -kallio ja mies sen edessä
Karstikallioihin on rapautunut kaikenlaista. El Áquila -nimeä kantava kallio muistuttaa siivet levällään olevaa kotkaa. Näetkö sinäkin sen?

Rotkon pohjalla

Todellisiin Indiana Jones -tunnelmiin pääsee vierailemalla tässä puron uurtamassa rotkossa Rondan kaupungin lounaispuolella. Tätä nykyä vesi virtaa pääosin maan alla.

Rotkosta löytyy myös näyttävä, suurikokoinen luola, josta aukeaa näkymä kohti kalanpyrstöä muistuttavaa kallioseinämää, Tajo del Abanicoa. Luolassa mieli lähtee nopeasti vaeltamaan ja ajatukset muinaisista rituaaleista paikalla tuntuvat heräävän henkiin.

Rapautuneet kallioseinämät ovat houkutelleet rotkoon myös paikallisen kiipeily-yhteisön ja sieltä löytyykin useita kiipeilyreittejä.

Miehet vaeltavat rotkossa
MaaTajo del Albanicon rotkossa kävellään kuivalla joen pohjalla.

Maailman perintökalliot

Geologinen kuriositeetti, El Torcal de Antequera, on upea Unescon maailmanperintökohde. Kapeahko, vajaat kymmenen kilometriä pitkä vuori on kalkkikiveä ja vanhaa merenpohjaa.

Alueelta löytyy muun muassa vaakatasoon kerrostunutta kalkkikiveä, mikä näkyy alueella kohoavissa kivipaasissa vaakatasoisina juonteina. Kallion halkeamat ovat ajan saatossa rapautuneet luoden alueelle poikkeuksellisen paljon kapeita, korkeita kivimuodostelmia.

Alueen vierailijakeskukselta lähtee useampia eripituisia merkittyjä polkuja, joita pitkin vierailijalla on mahdollista tutustua alueen ainutlaatuiseen maastoon. Esimerkiksi keltaisella merkitty polku on pituudeltaan vajaat kolme kilometriä.

Se kiertää tärkeimmät luonnonnähtävyydet. Vaikka matka ei itsessään ole pitkä, on aikaa syytä varata reilusti, sillä kuvia on lähes pakko pysähtyä ottamaan jatkuvasti hämmästyttävistä kivimuodostelmista.

El Torcal de Antequera
Erikoisesti rapautunut kalkkikivisokkelo on syystäkin Unescon maailmanperintökohde.

Vehreämpää Espanjaa

Vaikka Aurinkorannikko on paahteisesta ilmanalastaan johtuen varsin kuivaa aluetta, löytyy alueelta myös vehreyttä. Las Chorrerasin putous ympäristöineen on yksi esimerkki tästä virkistävästä vihreästä.

Toistakymmentä metriä korkeaa putousta pääsee katsomaan Valle Del Genalin kylästä lyhyen patikan jälkeen.

Putoukselta takaisin kylään vievän polun varressa on useita korkkitammia, jotka kaartuvat suurine oksineen varjostamaan polkua.

Espanjassa on mahdollista tehdä myös vesivaelluksia, joissa reitti mukailee purojen pohjia. Pieniä putouksia ja kapeita kanjoneita pitkin kulkeminen vedessä kävellen on erityinen kokemus, jollaiselle kannattaa lähteä kokeneen oppaan kanssa.

Las Chorrerasin vesiputous
Las Chorrerasin putous pitää ympäristönsä vehreänä.

Lumisten vuorten kansallispuisto

Parque Nacional Sierra de las Nieves on kansallispuisto Málagan länsipuolella. Se on yksi Espanjan 19 kansallispuistosta. Andalusian maakunnassa kansallispuistoja on kaikkiaan kolme, joista Sierra de las Nieves on uusin. Se on perustettu 2021. 

Sen korkeimpien huippujen kohdalla ei puhuta enää kukkuloista vaan ihan oikeista vuorista. Kansallispuiston korkein huippu Pico Torrecilla kohoaa 1 919 metrin korkeuteen. Talvisin korkeimmilla huipuilla on ajoittain lunta, mistä lumisiin vuoriin viittaava nimikin juontaa juurensa.

Kansallispuistossa risteilee polkujen verkosto ja koluttavaa riittää pitkäksikin aikaa. Suosituimmat reitit kulkevat puiston länsilaidalta Quejigalesista ja koillislaidalta Saucillosta Torrecillan huipulle ja takaisin.

Hieman vähemmän haastava suosittu reitti kulkee Mirador Luis Ceballosista Mirador del Tajo de la Caínalle, josta aukeaa upea maisema kansallispuiston rinteille.

Maastossa yöpyminen on Espanjassa hyvin rajoitettua, mutta kansallispuiston ympäristössä on paljon majoituspalveluja tarjoavia yrityksiä, joten vaille yösijaa täälläkään ei jää.

Mirador del Tajo de la Caínalta aukeaa upea maisema. Muutaman kilometrin reitti on helpoimmasta päästä, mutta nousumetrejä kertyy silti pitkälti toista sataa.

Mäntykangasta Välimeren tyyliin

Marbellan pohjoispuolella sijaitsevaa Juanaria määrittävät mäntymetsät ja kukkulat. Neulasmatto peittää maata toistakymmentä metriä korkeiden mäntyjen katveessa.

Polku alkaa metsän keskeltä ja etenee kohti etelää. Lopulta maisema hieman aukeaa ja näkyviin tulee Välimeri ja Marbellan kaupunki. Näköalaa voi ihailla Mirador de Juanar – Macho Montés  -nimiseltä katselutasanteelta.

Reitin kulkeminen ylös kukkulalla sijaitsevalle teräksiselle ristille vaatii kuitenkin enemmän kuin pelkkää machoilua. Parkkipaikalta nousua Cruz de -Juanarille kertyy reilut 200 metriä.

Rinne on varsin jyrkkä suomalaiseen makuun. Polku palaa kukkulan toista reunaa pitkin alas mäntymetsän keskelle.

Vaikka espanjalainen mäntymetsä poikkeaakin kotimaisesta versiosta melkoisesti, on pihkantuoksuisessa havupuumetsässä jotain tuttua.

Mäntymetsä reunustaa tietä
Mäntymetsässä on jotain kotoisaa, sijaitsi se missä päin maailmaa tahansa.