fbpx

Mainos

Kesän retkille on vaivatonta lähteä oikeilla varusteilla

Kesä on vuoden helpoin aika lähteä retkelle. Tarvittavat varusteet kyytiin ja kesäyöksi luonnon helmaan!

Yhteistyössä addnature.fi kanssa

Retkeilijälle kesä tarkoittaa vaivattomia ja joskus spontaanejakin retkiä lähelle ja kauemmas. Päätän pyrähtää luontoon työpäiväni jälkeen. Nakkaan oleelliset yöpymistarpeeni ja hieman evästä pyörän satulatolppalaukkuun. Hyppään maastopyörän selkään ja poljen kotoani noin tunnin matkan päähän erään järven rantaan.

Matkalla fiilistelen tuoreen vihreitä peltoja ja mustikan ja kielon kukkien vuoraamaa metsänlattiaa.

Liikkellelähtö on kesällä verrattoman vaivatonta!

Kesällä retkelle on helppo lähteä. Maastopyörällä polkee suoraan salaiselle yöpaikalle järven rantaan reilussa tunnissa.

Kesän retkillä pärjää vähemmällä varustuksella. Sateettomaksi yöksi olen pakannut mukaani majoitteeksi riippumaton ja makuupussin. Myös yllätyksiin on toki syytä varautua. Pieneen tilaan menevä tarppi-poncho ei ole optimaalinen majoite, mutta suojaa riippumatossa olijaa, mikäli kirkasta taivasta lupaillut sääennuste menee aivan metsään.

Makuupussina mukanani on Nomad Orion 180. Ultrakevyt ja pieneen tilaan pakkautuva makuupussi kulkee hyvin bikepacking-laukussa tai kevyessä repussa. Kyseisen mallin comfort-lämpötila on +7 astetta, joten kovin kylmiin öihin sillä ei kannata lähteä. Etelä-Suomen kesäyössä sillä pärjää kuitenkin oikein mainiosti.

Nomadin makuupussi on riittävän tilava ja vetoketju juoksee sulavasti ilman takerteluja kankaisiin. Hupun saa kiristettyä kasvojen ympärille, jos lämpötila laskee. Eniten makuupussissa kuitenkin viehättää sen häkellyttävän pieni koko. Sen kuljettaisi tarvittaessa vaikka isossa taskussa!

Nomad-merkin makuupussi käsissä
Nomad on monelle suomalaiselle suhteellisen tuntematon hollantilainen brändi, joka valmistaa muun muassa korkealaatuisia makuupusseja. Nomad Orion 180 -makuupussilla on painoa vaivaiset 400 grammaa. Täyte on 80% 800 fp hanhenuntuvaa ja 20% keinokuitua.

Kun leiri on saatu pystyyn, on aika ajatella ruokaa.

Avotulta ei voi tehdä mihin vain, joten jonkinlainen ruuanvalmistus keino tulee tarpeeseen. Olen kokeillut vuosien varrella jos jonkinlaisia retkikeittimiä. Kun tilaa on vähän, kuten pyöräretkillä yleensä tuppaa olevan, ovat pakatun keittimen pieni koko ja alhainen paino tärkeitä tekijöitä.

Polttoainetabletteja käyttävät Esbit-keittimet täyttävät nämä ehdot. Klassinen kokoontaittuva Esbit-keitin polttoainetabletteineen kulkee pienessä tilassa.

Oma valintani on kuitenkin klassikon uudempi versio, jossa mukana tulee myös pieni kattila. Keitin istuu näppärästi kattilan sisään. Polttoainetabletit puolestaan keittimen sisään. Tällaisen keittimen kanssa on mahdollista käyttää myös laadukkaita sytytyspaloja polttoaineena. Pienen vesimäärän saakin kiehautettua yhdellä sytytyspalalla ja sytytyspaloja on mahdollista ostaa lähes mistä vain.

Esbit-keittimellä vesi kiehuu sunhteellisen nopeasti, koska polttoainetabletit tai sytytyspalat palavat kuumina.

Keittelen vettä teehen ja syön mukaani pakkaamia eväitä. Aika kuluu siivillä rantakallioilla istuskellen.

Kun iltapalat on syöty ja iltateet juotu, on aika kiivetä riippumattoon kuuntelemaan lintujen iltakonserttia. Auringon kultaamat mäntyjen latvat piirtävät värjäytyvälle taivaalle siluettejaan. Juuri tässä on hyvä olla, juuri nyt. Onneksi on kesä!

Makuupussissa makoillen, kesäiltaa syleillen.

Aamulla leirin purku tapahtuu nopeasti. Makuupussi ja riippumatto takaisin pyörälaukkuun ja aamupalat tulille. Päivästä on tulossa lämmin, sen aistii jo aamuauringosta.

Yhden yön kesäseikkailuni päättyy ja hyppään takaisin pyörän selkään. Sää on niin loistava, etten millään malta ajaa kotiin suorinta reittiä.