fbpx

Uutiset

Timo Polari: Murhenäytelmä Grönlannissa

Timo Polari hiihtää ahkion kanssa

Timo Polarin kirja Murhenäytelmä Grönlannissa on teos, joka jokaisen  kannattaisi lukea. Se kertoo ihmisen mielen voimasta unelmien toteuttamisen tärkeydestä.

”Viimeisten kahdeksantoista tunnin ajan olin yrittänyt pitää itseni ja kaverini hengissä.” Näin tiivistää Timo Polari tapahtumaketjun, joka päättyi siihen, että kaksi hänen ystäväänsä kuoli armottomassa myrskyssä Grönlannissa.

Timo Polari on koko ikänsä retkeillyt puuhakas mies, joka oli haaveillut arktisista hiihtoretkistä ystäviensä kanssa. Huhtikuussa 1997 kolmen miehen retkikunta oli lopulta Grönlannissa tavoitteena hiihtää läpi saaren. Myrsky pakotti miehet pysähtymään ja kaivautumaan lumeen pelastusta odottamaan. Kahdelle miehelle odotus oli liian pitkä ja he kuolivat. Timo Polarin helikopteri haki ajoissa ja hän selviytyi vahingoittumattomana.

Grönlannin tapahtumat kulkivat siitä lähtien Polarin mukana retkillä Kevolta Norjan Galdhøpiggeniin ja Etelänavalle, jonne hän hiihti osana kaupallista retkikuntaa vuonna 2002.

Näiden retkien merkityksen Polari tiivistää näin: ”Skandien halki vaeltaessani tein sovinnon luonnon kanssa, Etelämantereella itseni kanssa”.

Timo Polari käsittelee kirjassa paljon ihmisen oman mielen merkitystä selviytymisessä. ”Jos tahto ja asenne ovat oikeat, ihminen saa itsestään irti uskomattomia voimia” Polari kirjoittaa. Esimerkkinä mainitaan Aaron Ralston, mies, joka katkaisi linkkuveitsellä jumiin jääneen kätensä ja selviytyi. Hänen tarinansa on kerrottu muun muassa elokuvassa 127 tuntia.

Polari on julkaissut aiemmin kaksi kirjaa. Hän toimii luennoitsijana ja kouluttaa ihmisiä muun muassa omien tavoitteiden saavuttamisessa. Retkeilyn suosion kasvaminen on hänen mielestään hieno asia: ”Toivottavasti ihmisen hyvä luontosuhde näkyy myös arjessa, esimerkiksi niin, että auton sijaan valittaisiin polkupyörä.”

Luonnon kunnioitus onkin yksi Polarin kirjan teemoista. Se on kertomus unelmista ja tavoitteista sekä luonnossa kävelemisen ja ihmisen mielen suhteesta. Ihmisen paikka on luonnossa:

”Vuoria, napaseutuja, valtameriä ja avaruutta ei valloiteta; pelkkä ajatuskin on katteeton ja naurettavan ylimielinen.”

Polari on myynyt kirjan tekijänoikeudet tuotantoyhtiölle, joka etsii elokuvalle rahoitusta. Elokuvan ohjaa Aku Louhimies.