fbpx

Uutiset

Risukeittimen käyttäminen sallitaan valtion mailla

Cooking in a pot over the firewood stove. Foggy rainy weather on background

Retki-lehden uutinen sisäministeriön linjasta, jonka mukaan risukeitin rinnastetaan avotuleen, on aiheuttanut paljon hämmennystä. Linjaus kieltäisi risukeittimen käyttämisen ilman maanomistajan lupaa.

Retki on ollut yhteydessä Metsähallituksen Luontopalveluihin, jossa asiaa on selvitetty. Tänään kerrotun linjauksen mukaan  valtion mailla ”risukeittimen käyttö ei ole sallittua ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana siitä aiheutuvan kipinöintivaaran takia. Kun ruohikko- tai metsäpalovaara ei ole voimassa, on risukeittimen käyttö sallittua kaikkialla siellä missä liikkuminenkin. Risukeittimien käytössä tulee aina noudattaa erityistä huolellisuutta. Keitin tulee asettaa hiekalle, kiviselle tai kasvittomalle alustalle, ei koskaan suoraan esim. ruohikkoon tai varvikkoon”, sanoo viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist.

Luontopalveluiden mukaa siis ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana risukeitin rinnastetaan avotuleen kipinävaaran takia. Kun nämä varoitukset eivät ole voimassa, se rinnastetaan retkikeittimeen. Toisin sanoen, sitä saa käyttää muuallakin kuin huolletuilla tulipaikoilla.

Rosqvistin mukaan linjaukset voivat  jatkossa myös muuttua, jos huomataan, että risukeittimien käyttö on holtintoa tai niistä aiheutuu muuta haittaa. Nythän niissä on nimenomaan se hyvä puoli, että ne säästävät polttopuuta.