fbpx

Uutiset

Retkiyöhaaste kannustaa luontoon

image2

Suomen Erätaito ry polkaisee tänä kesänä käyntiin Retkiyöhaasteen tukemaan suomalaisten luontosuhteen syntymistä ja vahvistamista.

Retkiyöhaasteen tavoitteena on kannustaa suomalaisia retkeilemään ja yöpymään vähintään yhden yön ulkona jokaisena neljänä vuodenaikanamme. Retkiyöhaasteeseen voi osallistua yksin tai ryhmässä ja itsensä lisäksi mukaan voi haastaa niin tutut kuin tuntemattomatkin. Kaverin voi haastaa mukaan lähimetsään, tunturin huipulle Lappiin tai vaikkapa omalle kotipihalle telttailemaan. Haasteen voi tehdä Suomen Erätaidon nettisivujen tai Retkiyöhaasteen Facebook-sivujen kautta, jonne myös toivotaan kuvia toteutetuista retkiöistä. Retkiyöksi lasketaan taivasalla, teltassa, avomajoitteessa tai sähköttömässä kämpässä vietetty yö. Retkiyöhaasteen varjolla retkeilijä tutustuu upeaan ja vaihtelemaan luontoomme, kokien hyvin konkreettisella tavalla kaikki neljä vuodenaikaamme.

”Meillä on Suomen Erätaito ry:n toimesta lanseerattu jo aiemmin Metsässä on mageeta −slogan, jolla pyrimme kertomaan että kokemukset metsästä ja luonnosta ovat upeita. Halumme innostaa kaikenikäisiä ihmisiä retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen. Uudella hankkeellamme haluamme ihmisten oivaltavan että metsässä on mageeta jokaisena vuodenaikana ja yö metsässä kruunaa tuon huippukokemuksen. Toivomme, että Retkiyöhaaste tuo ihmisille konkreettisen impulssin lähteä telttailemaan ja viettämään yönsä taivas kattona.”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Patrick ”Pata” Degerman, joka tunnetaan myös Suomen ainoana löytöretkeilijänä. Patalla on seikkailujensa myötä vankka kokemus maastossa yöpymisestä ympäri maailmaa, eikä teltta tänäkään kesänä jää varaston hyllylle. ”Koska Retkiyöhaaste sopii aloittelijalle ja konkarille, aion haastaa kaikki seuraavan retkikuntani jäsenet ja toteutamme yhden haasteöistä tänä kesänä Grönlannissa”, jatkaa Degerman.

Retkiyöhaaste on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. ”Toukokuun lopulla saimme kirjeen Valtioneuvoston kansliasta, joka on hyväksynyt Retkiyöhaasteen Suomi 100 ‐juhlavuoden tapahtumaksi”, iloitsee yhdistyksen varapuheenjohtaja Joppe Ranta. ”Retkiyöhaaste aloittelee tämän vuoden ja pyörähtää täydellä teholla käyntiin ensi vuonna, jolloin itsenäisyyden juhlavuonna kannustetaan ihmisiä yöpymään omatoimisesti talvella, keväällä ja kesällä. Hanketta ja Suomea juhlistetaan syksyllä järjestettävällä koko maan kattavalla retkiyöllä. Eteläiseen Suomeen perustetaan leiri, jonne halukkaat saavat tulla yöksi”, kertoo Ranta yhdistyksen Suomi 100 -juhlavuoden suunnitelmista.