fbpx

Varusteet

Viestit viuhuu erämaastakin – testissä Garmin InReach Mini 2 ja Garmin InReach GPSMAP 66i

Erämaassa puhelimen toimivuus on satunnaista. Satelliittiviestin onkin hyvä turva vaeltajalle. Garminin InReach-laitteilla viestit kotiin kulkevat järkihinnalla.

Nainen katselee Garmin InReach Mini 2 -laitetta

Kaikilla on nykyään puhelin mukana retkellä. Aika moni luottaa jo siihen, että puhelinverkko kattaa niin kansallispuistot ja retkeilyalueet kuin saaristonkin. Vaikka operaattorien peittokartat lupaavat kuuluvuutta laajoille alueille, niin usein kenttä kuitenkin pätkii ja kauempana erämaassa katkeaa kokonaan.

InReach-satelliittiviestimen avulla voi lähettää puhelimesta viestin silloin, kun se normiverkkojen kautta ei onnistu. Pienen koon ansiosta laite on kätevä kuljettaa mukana retkillä ihan vaan varmuuden vuoksi.

Kenttää satelliittien kautta

Järjestelmä pohjautuu Iridium-satelliitteihin, joiden kuuluvuusalueet peittävät maapallon kokonaan etäisimmät napa-alueet ja kaukaisimmat erämaat mukaan lukien. Viestit liikkuvat siis samalla tavalla riippumatta siitä, oltiinko kotona takapihalla tai kaukomailla toisella puolella maapalloa.

Satelliittiviestimellä ei voi soittaa. Se on suunniteltu ainoastaan viestien lähettämistä varten. Viestejä voi lähettää puhelinnumeroihin tai sähköpostiosoitteisiin. Viestityypistä huolimatta viestin pituus on maksimissaan 160 merkkiä. Näillä viesteillä palataankin tekstiviestien aikaan.

InReach on pieni ja yksinkertainen laite. Viestin voi naputella vaivalloisesti itse laitteen näppäimillä tai vaihtoehtoisesti käyttää siihen kännykkää bluetooth-yhteyden välityksellä. Kännykkä toimii kätevästi ikään kuin päätelaitteena ja viestit kirjoitetaan erillisen sovelluksen (Garmin Explore ja Garmin Earthmate) kautta.

Laitteessa on myös valmiita esiasetettuja viestejä. Niitä hyväksi käyttäen viestittely kotiinpaluusta, myöhästymisestä, sovitusta noutopaikasta ja niin edelleen onnistuu helposti ilman puhelintakin.

Tarjolla on myös uusi Garmin Messenger -sovellus, jossa kätevästi samassa viestiketjussa voi olla sekaisin tavallisia matkapuhelinverkon kautta lähetettyjä viestejä ja InReach-satelliittiviestejä.

Satelliittiviestin vai -puhelin?

Satelliittipuhelin on kätevin ja käytännöllisin matkapuhelimen korvike silloin, kun matkapuhelinverkot loppuvat kesken. Moni käytännön seikka kuitenkin puoltaa satelliittiviestimen hankintaa, vaikka sillä ei voikaan hoitaa asioita puhumalla.

Pienen kokonsa ansiosta satelliittiviestin kulkee kätevästi mukana retkillä. Se myös kuluttaa virtaa paljon vähemmän kuin puhelin.

Satelliittiviestin on myös satelliittipuhelinta edullisempi ratkaisu. Jo itse laitteen hankintahinta on puolet tai jopa kolmannes satelliittipuhelimen hinnasta. Käytön osalta satelliittiviestimissä maksetaan ainoastaan kuukausimaksua. Satelliittipuhelimien hinnoittelu taas perustuu kuukausimaksuun ja minuuttiveloitukseen.

Garmin InReach Mini 2
InReach Mini 2 käyttö sujuu helpoimmin puhelinapplikaation avulla. Garmin Messengerissä viestien lähettäminen onnistuu myös suoraan laitteesta jopa sormikkaat kädessä. Matkapuhelinverkon ja satellittiyhteyksien kautta lähetetyt viestit näkyvät kätevästi samassa viestiketjussa. Viestien lähettäminen onnistuu myös suoraan laitteesta jopa sormikkaat kädessä. Pienten ja harvalukuisten näppäimien takia se on kuitenkin aika hidasta ja vaivalloista. Viestien lukemiseen pieni näyttö riittää juuri ja juuri.

Liittymävaihtoehtoja on käytön mukaan kolme erilaista. Satunnaisen käytön Safety-liittymä maksaa 20 euroa kuukaudessa. Recreation-liittymäpaketti sisältää 40 viestiä ja mahdollistaa lisäominaisuuksia kuten automaattisen jäljityksen 10 minuutin välein 40 euron kuukausihintaan. Expedition-liittymäpaketti maksaa 75 euroa, mutta tarjoaa rajattoman määrän viestejä, jäljityksen kahden minuutin välein ja muita lisäominaisuuksia.

Liittymätyyppiä voi vaihtaa helposti vaikka kuukausittain sen mukaan, mikä kulloinkin sopii parhaiten omiin tarpeisiin tai liittymän voi keskeyttää väliaikaisesti kokonaan. Tämä on yksi InReach-laitteiden parhaista ominaisuuksista.

Hätätilanteessa apua

Inreach-satellittiviestin on myös vuorovaikutteinen SOS-hätälähetin. Laitteen kyljessä olevan SOS-kannen alta nappia painamalla hälytyksen voi tehdä välittömästi. Hälytys menee Garmin-hälytyskeskukseen Yhdysvaltoihin, josta tiedot siirtyvät kansallisiin keskuksiin. Suomessa hälytys välittyy Turun meripelastuskeskukseen, joka edelleen välittää hälytyksen paikallisiin hätäkeskuksiin.

GPS-paikannin kädessä
InReach-satelliittiviestimellä voi hälyttää apua SOS-kannen alla olevaa painiketta painamalla.

IERCC-hälytyskeskus lähettää viestin takaisin Inreach-laitteeseen ja avaa keskustelun hälytyksen tehneen kanssa. Tiedot hälytyksestä välittyvät myös InReach-sopimuksessa ilmoitettuihin läheisten puhelinnumeroihin.

Kahta erilaista satelliittilaitetta vertaillessa kannattaa toki huomioida, että hätätilanteessa satelliittipuhelimella hätäkeskukseen soitettu puhelu on aina kätevämpi, tehokkaampi ja inhimillisempi kuin viestimellä lähetty hätäviesti.

Mukaan jokaiselle retkelle

InReach-satellittiviestin on myös navigaattori ja jäljitin. Seuranta-ominaisuuden kautta laite tallentaa sijaintinsa tarvittaessa muutaman minuutin välein ja lähettää sijaintitiedon eteenpäin. Laitteen liikkumista voi siten seurata myös etäyhteyden kautta.

Sisäänrakennetun GPS-ominaisuuden ansiosta Inreach toimii laiteversiosta riippuen myös navigaattorina. Pienen laitteen näytöltä navigointi on hankalaa, mutta isompi versio on fyysisesti identtinen Garminin käsigepsin kanssa. Näissä laitteissa Inreach on ainoastaan lisäominaisuus tavalliseen navigaattoriin.

Kartta satelliittiviestimen näytöllä
Sisäänrakennetun GPS-ominaisuuden ansiosta Inreach toimii laiteversiosta riippuen myös navigaattorina. Puhelimeen yhdistettynä karttaa voi selata isommalta näytöltä.

Kolme erilaista InReach-laitetta

Markkinoilla on tällä hetkellä useita erilaisia InReach-laitteita. Itse viestiominaisuudet ovat kaikissa samanlaiset, joten valinta tehdään muiden omaisuuksien, hinnan ja koon perusteella.

GPSMAP 66i on täysverinen käsinavigaattori, jossa InReach-viestin on lisäominaisuus. Satelliittiviestin, hätälähetin ja navigaattori ovat samoissa kuorissa ja siis jatkuvasti käsillä. Ison näytön kautta myös viestien lähettäminen onnistuu kohtuudella ilman puhelintakin. Virran riittävyys mitataan muutamissa kymmenissä tunneissa yhdellä latauksella. Laite maksaa noin 600 euroa.

InReach MINI 2 taas on erittäin pieni ja kevyt laite, jota on helpointa käyttää matkapuhelinsovelluksen kautta. Pieni laite kuluttaa myös virtaa erittäin vähän ja yhdellä latauksella sitä voi käyttää jopa pari viikkoa jatkuvaan sijainnin lähettämiseen. Mini 2 maksaa 400 euroa.

InReach Messenger on uusin laite, joka on nimensä mukaisesti tarkoitettu ainoastaan viestintään. Järkevän (300 euroa) hintansa ansiosta se on kuitenkin mielenkiintoinen uutuus. Laite vaatii kuitenkin aina rinnalleen matkapuhelimen viestien lähettämistä varten. Valmistaja lupaa virran riittävän yhdellä latauksella jopa kuukauden yhtämittaiseen sijainnin lähettämiseen.