fbpx

Varusteet

Vaeltajan uudet vaatteet – Esittelyssä kevään retkeilyvaateuutuuksia

Hyttyset karkottava tuubihuivi, vahvistettu kuoritakki ja täysmerinoinen verkkopaita vaeltajalle. Tässä ovat kevään mielenkiintoisimmat vaateuutuudet.

Vaate-tuoteryhmään puskee vuosittain eniten uutuustuotteita. Valitsimme mielestämme mielenkiintoisimmat uutuudet testiin.

Hartaasti odotettu huppari

Sasta Hoodie
Sasta Hoodien leikkaus on mukavan väljä.

Vaikka huppari ei kuulosta eksoottiselta, se on tuote, jota suomalaisbrändi Sastan valikoimasta ei ole löytynyt.

Sastalta kerrotaan, että asiakkaat ovat pidemmän ajan kyselleet Sastan hupparin perään. Lopputuloksena on luomupuuvillainen huppari, isolla Sastan logolla rinnuksessa. Unisex-hupparia löytyy oranssina ja metsänvihreänä.

Huparin hihan brodeeraus
Hupparin materiaali käy selkeästi ilmi hihansuun brodeerauksesta.

Puuvillaisen hupparin leikkaus on melko väljä, kuten hupparilta odottaa saattaa. Materiaali on suhteellisen ohutta, mutta tiivistä.

Kotimaisen Sastan huppari sopii suomalaisen retkeilijän vaatevalikoimaan. Sasta Hoodie ei kalpene pohjoisamerikkalaisten verokkiensa rinnalla.

Sasta Hoodie
115 euroa

Mammut Zinal Hybrid Pants joustaa joka suuntaan

Mammutin Zinal Hybrid Pants edustaa yhä yleistyvää suuntaa retkeilyhousuissa: joustua pitää löytyä.

Sveitsiläisbrändin ulkoiluhousu ei paljoa itsestään muistuttele jalassa. Joustava kangas ei rajoita liikkuvuutta, joten jäykkyydestä valittavan täytyy syyttää vain itseään.

Housujen kankaasta kahdeksan prosenttia on elastaania, mikä selittää erinomaista joustavuutta. Loput 92 prosenttia kankaan seoksesta on polyamidia, mikä on verrattaen vahva materiaali. Polvista ja takamuksesta löytyy täyspolyamidiset vahvikkeet.

Sivutaskujen lisäksi housusta löytyy kaksi reilun kokoista reisitaskua, toinen nepparilla, toinen vetoketjulla.

Housuissa on neljä reilun kokoista taskua, joista yhdessä on vetoketju. Kyseinen vetoketju vaikuttaa olevan harvinaisen liukasta sorttia, sillä se aukeaa joskus hieman itsestäänkin. Tasku on kuitenkin niin syvä, etteivät tavarat pääse putoilemaan sieltä, ellei nyt aivan pää alaspäin kiepu menemään.

Lahkeen suu kiristyy kuminyörillä.

Reisien sivuilta löytyy tuuletukset ja lahkeen suulta kuminyörikiristys. Lahkeen pituus L-koossa 180 senttiä pitkällä testaajalla on oikein passeli.

Zinal Hybrid -sarjasta löytyy myös katkolahje- ja sortsiversiot.

Mammut Hybrid Zinal Pants
180 euroa

Buff käy aurinkoa ja hyttysiä vastaan 

Buffin lippalakki ja tuubihuivi suojaavat auringolta ja verenimijöiltä.

Näistä Buffin kesäisistä lippalakeista ja tuubihuiveista löytyy tehokas UPF50-aurinkosuoja.

Polkujuoksuun suunniteltu Buff 5 Panel Go Cap on hengittävä ja nopeasti kuivuva lippis kesän retkille.

Insect Shield -ominaisuuden omaavista tuubihuiveista on myös suojaa hyttysiä vastaan. Tuubihuivin voikin vetäistä kasvojen suojaksi hyttysten käydessä kiinni.

Buff 5 Panel Go Cap
30 euroa

Buff Coolnet UV+ Insect Shield
27 euroa

Acliman Kevyt-Turhapuro merinovillasta

WoolNet Light Crewneck on Acliman uusi, ohut verkkoaluskerrastopaita. Täysmerinovillainen kerrastopaita siirtää kosteutta ja lämmittää painoonsa nähden uskomattoman hyvin.

Tuote on suunniteltu erityisesti korkean sykkeen aktiviteetteihin. Paidan helman pitkä leikkaus pitää huolen, ettei selkä pääse paljastumaan kyykkiessäkään.

WoolNet Light -kankaan paino on ainoastaan 90 g/m2, siinä missä perinteisen ohuen merinokerraston paino kieppuu yleensä 200 g/m2 tietämillä.

Vaikka paita on teknisesti aivan loistava, voi olo paidassa olla kuin talipallolla. Onneksi se on alin kerros!

Aclima WoolNet Light Crewneck
115 euroa

Printtiä rinnassa

Haglöfs Outsider By Nature Print Tee ja Supernatural Handlebar Tee

Puuvillaa ei retkeilypiireissä arvosteta, mutta on sillekin oma paikkansa ulkoilijan vaatekaapissa. Haglöfsin luomupuuvillainen paita kertoo muille, mistä sinä tykkäät.

Haglöfs Outsider By Nature Print Tee
60 euroa

Supernatural vannoo sekoite­materiaalien nimiin ja yhdistää merinovillan ja polyesterin. Villa säätelee lämpöä eikä tuoksu. Keino­materiaali on helppo pestä ja se kuivuu nopeasti. 

Supernatural Handlebar Tee
75 euroa

Vaellustrikoot Helly Hansenilta

Helly Hansenin Blaze-vaellustrikoot on saatavilla vain naisille.

Helly Hansenin Blaze-vaellustrikoot ovat viimeisin lisäys ”jumppapöksyjen” valikoimaan vaellusvarusteiden maailmassa.

Blaze 7/8 Hiking Tights -trikoiden nimessä on vinkkiä hieman lyhyemmästä lahkeen pituudesta. Toisin sanoen, trikoot jättävät nilkan paljaaksi. Tämä ei toki ole mikään todellinen ongelma keväthangillakaan, koska nilkan voi verhota sukan varrella.

Trikoiden kiristys tapahtuu lantiolta löytyvällä nyörillä. Yksinkertaisessa tuotteessa on vain yksi tasku, joka löytyy reiden sivulta. Toisaalta tyköistuvien trikoomallisten housujen taskuihin ei välttämättä tule varastoitua suuria määriä tavaraa.

Saumat on ommeltu litteiksi, jotta ne tuntuisivat käytössä mahdollisimman vähän.

Trikoissa on vain yksi tasku, joka tosin on varsin reilun kokoinen.

Blaze-trikoiden takamus ja lahkeen alaosan etupuolet ovat vahvistettua kangasta, joka kestää muuta materiaalia paremmin kosteutta. Näin ollen märkä heinikko tai kostea nuotiokehän penkki ei kastele käyttäjää.

Trikoita on saatavilla kaksivärisenä vihreänä versiona, sekä täysmustana.

Vahvistetut osat tunnistaa tummemmasta kankaasta.

Trikoissa ei sinällään ole mitään järin mullistavaa verrattuna muihin vastaaviin tuotteisiin. Norjalaisbrändin trikoot kilpailevat sen sijaan hieman hinnallaan, sillä Helly Hansenin trikoot maksavat 120 euroa, mikä on 19 euroa vähemmän kuin esimerkiksi Fjällrävenin hyvinkin vastaavanlainen malli.

Helly Hansen Blaze 7/8 Hiking Tights
120 euroa

Vähemmän on enemmän vahvistettunakin

Haglöfs L.I.M Rugged GTX Jacket hakee kompromissia kestävyyden ja keveyden välillä.

Haglöfsin L.I.M-sarjan tuotteet noudattavat vähemmän on enemmän -periaatetta (Less Is More mistä sarjan L.I.M-nimikin juontuu). Sarjan suositusta kuoritakista julkaistiin tänä keväänä vahvistettu Rugged-versio, jossa eniten hankausta ulkoilma-aktiviteetiessa kohtaavat alueet on vahvistettu kestävämmällä kankaalla.

Vaikka takin ”normaaliversionkaan” kestävyydessä ei ole juuri valittamista, on sen Rugged-sisarus vielä vankemman tuntuinen. Takki on pääosin GORE-TEX Paclite -kangasta, mutta muun muassa hartiat ja hihansuut ovat saaneet lisävahvistusta normaalista GORE-TEX-kankaasta.

GORE-TEX Pacliten ja normaalin GORE-TEXin erottaa takin värikkäissä versioissa helposti toisistaan värin perusteella.

Rugged-versio eroaa normaaliversiosta hieman myös designin suhteen. Rugged-takin taskut on sijoitettu sivujen sijaan rinnalle. Myös tässä takissa ne toimivat tarvittaessa tuuletuksina.

Rugged-version helmasta ja hupusta löytyy kuminyörikiristys. Hihansuissa on tarrakiristykset. Viime kesäksi päivittyneen normaaliversion kohdalla edellä mainittujen asiaa ajavat kumiresorit.

Rintataskujen sisällä on verkkokangasta- Taskut avaamalla ilman saa vaivoin vaihtumaan.

Painoa lisäyksistä kertyy jonkin verran, sillä takki painaa miesten L-koossa 470 grammaa, takin perusversion 280 gramman sijaan.

Kaiken kaikkiaan L.I.M Rugged GTX Jacket on varsin onnistunut kuoritakki. Tuuletukset ovat ainoa, mitä sen kanssa jää vähän kaipaamaan, mutta takin kanssa on syytä muistaa, että Less Is More, vai miten se meni.

Haglöfs L.I.M Rugged GTX Jacket
359 euroa