fbpx

Varusteet

Tuuletusta jalkoihin – Esittelyssä kolme kalvotonta retkeilykenkää

Lämpimällä kelillä retkeilijän kannattaa harkita kalvottomia kenkiä. Toimiva tuuletus tekee patikoinnista paljon mukavampaa.

Kenkiä kuivumassa pyykkinarulla

Kun suomalainen ostaa kengät vaellukselle tai retkelle, ovat ne useimmiten kalvolliset. Se on ymmärrettävää. Kotimaisessa maastossa, oltiin sitten metsässä tai tunturissa, on usein märkää ja jalat halutaan suojata kastumiselta.

Jonkin verran jalat kuitenkin kastuvat, kun jaloista hohkaava hiki jää ainakin osittain kalvon sisään muhimaan.

Vaihtoehtona on laittaa jalkoihin kalvottomat kengät. Eron tuuletuksessa kalvokenkiin verrattuna huomaa nopeasti. Etenkin lämpimänä vuodenaikana on kalvottomilla käveleminen juhlaa kalvollisiin verrattuna.

Päiväretkellä kalvottomien kenkien käyttäminen on helppoa. Vaikka sadekuuro yllättäisi, saa jalat päivän päätteeksi kuiviksi. Pidemmällä vaelluksella valinta ei ole niin helppoa. Voi olla turvallisempi ja varmempi valinta laittaa jalkoihin kalvokengät, jos tiedossa on mutaisia ja soisia polkuja sekä rankkasateita. Silloin haasteena voi olla kenkien kuivaaminen, sillä kalvokengät kuivuvat sisältä tunnetusti melko hitaasti.

Kalvottomia kenkiä on kaupoissa selvästi vähemmän. Tässä kolme esimerkkiä matalavartisista kalvottomista kengistä, noin sadan euron hintaluokassa.

Merrel Moab 3

Suosittu ja kehuttu Moab oli mukana Retki-lehden testissä numerossa 4/2022. Testin jälkeenkin niillä on kävelty ahkerasti ja kengät ovat erinomaiset. Leveä pohja pitää hyvin ja askellus on kevyttä ja helppoa. Kengät suojaavat varpaita kohtalaisesti. Jos hakee monikäyttöistä kalvotonta retkikenkää, on Moab 3 hyvä valinta.

Salewa Mountain Trainer Lite

Italialaisen Salewan kenkä on kolmikon järein. Niin varpaat kuin kantapääkin pysyvät hyvin suojassa ja pohja on melko jäykkä. Jos ei kaipaa tukea nilkalle, näillä kengillä voi vaeltaa hyvin suomalaisessa tunturimaastossa tai Alppien rinteillä.

Nauhoitus ulottuu alppimaiseen tapaan pitkälle ja mahdollistaa kireyden tarkan säätelyn.

Salomon OUTpulse

Salomonin kalvoton on kevyt ja askellukseltaan joutuisa. Ne ovat eniten lenkkarimaiset eivätkä suojaa varpaita kovinkaan paljoa. Pohja on melko ohut, ja kengät sopivat parhaiten kangasmetsään tai muuten helpoille poluille. Keveys tekee niistä miellyttävät kävellä.