fbpx

Varusteet

Polkujuoksukengät tarkastelussa

Teksti ja kuva: Marika Varpenius

Katsastimme toukokuussa ilmestyvään Retki-lehden numeroon 4 kevään sopivimmat tossut polkujuoksuun. Oikean kengän valintaan vaikuttavat olosuhteet, juoksutekniikka ja ennen kaikkea omat mieltymykset. Vuonna 2015 polkujuoksuun suunniteltuja tossuja saa kaikkiin mahdollisiin käyttötilanteisiin mitä erikoisimmissa väreissä.

Katsauksessa mukana:

Asics Gel-fujirunnegade
Haglöfs Gram comp II
Irock
La Sportiva Ultra raptor
Merrel All Out Peak
New balance Trail 910v2
Salomon Fellraiser
Salomon Speedcross 3
Sarva D’vil

 

Maistiaisena Merrelin All Out Charge –malli, joka katsastetaan vain netissä:

nettiin8

(Merrel kuvassa oikealla)

Merrelin All Out Chargen olomuoto on lähellä perusjuoksutossua. Tuntuma on lenkkarimainen ja pehmeä, joten sopii käyttäjälle joka arvostaa tavallisen lenkkikengän olemusta ja hyvää vaimennusta. Pohja on paksuhko ja juoksutuntuma mukava. Mikäli kaipaa täysveristä polkujuoksukenkää, kannattaa valita muuta. Chargella ja vastaavilla tossuilla voi kuitenkin aivan mainiosti juosta poluilla – lopulta kyse on vain omista mieltymyksistä. Kengän päällislipan muotoilu on sisäpuolelta erikoinen. Se on ulkosyrjästä kokonaan kiinni kengässä, sisäsyrjästä taasen kiinnittyy kuminauhalla sisäpohjallisen viereen alareunaan.

Droppi: 6 mm
Hintaluokka: 130 e

Sopivaa tossua valitessa kannattaa jalkatuntuman ja artikkelissa mainittujen muiden seikkojen lisäksi kiinnittää huomiota muutamiin muihin asioihin:

– Kengän taipuisuus: Katsauksemme lerpuin kenkä on Irock, jota pystyy vääntämään mielensä mukaan sekä sivusuunnassa että varpaista kantapäähän. Taipuisa pohja lupailee hyvää tuntumaa maahan. Irockin voi myös nauhoittaa hyvin tiukasti jalkaa vasten.

nettiin1

Katsauksen jäykin kenkä oli vuoristoon suunniteltu La sportivan Ultra raptor, joka taipui vain hivenen varpaista eikä sivusuunnassa ollenkaan. Jäykkä pohja auttaa jatkuvassa kivikossa.

nettiin2

 

-Pohjan kuviointi: Pieni piperryskuvio kerää mutapaakkuja, reilu kuvio ei niinkään. Sillä on väliä vain jos juoksee paljon mudassa. Reilu kuvio pureutuu maahan paremmin, mutta on kovalla alustalla ikävä.

nettiin5

– Suojaukset nirhaumia vastaan: Poluilla juostessa jalka väkisinkin hipaisee milloin kiveä, milloin puuta. Tavalliset asfalttikäyttöön suunnitellut tossut harvoin kestävät useampaa osumaa risuihin, joten kengän materiaalia voi vilkaista myös kulutuksenkestävyyden näkökulmasta. Entä sattuuko varpaaseen jos vahingossa potkaisee kiveä? Keräävätkö kengän kankaat mahdollisesti vettä, vai onko materiaali nopeasti kuivuvaa?

nettiin7

 

Soveltuvin kenkä on kuitenkin se, joka käyttötarkoitus huomioon ottaen tuntuu mukavimmalta jalassa