fbpx

Varusteet

Kevyt, kevyempi ja Big Agnes

Kevyt vaellusteltta on monen retkeilijän unelmissa. Usein tavoitteena on alittaa kilon paino, ja Big Agnesin Dyneema-teltalla se onnistuu.

Kun kahden ihmisen kaksikerrosteltta painaa vain 652 grammaa, on se aika hyvä saavutus. Tähän on päästy käyttämällä ihmemateriaali Dyneemaa teltan pohjassa ja ulkoteltassa, ja hiilikuitua teltan kaarissa. Tuloksena on tosiaan kevyt vaellusteltta.

Fly Creek HV 2 Carbonia markkinoidaan kahden ihmisen telttana. Vaikka teltan seinät kaartuvat jyrkästi ja lisäävät sisätilaa, on se kahdelle aikuiselle ahdas. Parhaimmillaan se on yhden retkeilijän käytössä. Soolotelttanakin se on todella kevyt.

Big Agnes on helppo pystyttää. Ulkoteltta on dyneemaa, joka ei veny samalla tavalla kuin tavallinen telttakangas, joten sen kanssa pitää olla tarkka pystytysvaiheessa. Venymättömyys tarkoittaa myös sitä, että kovassakaan sateessa ulkotelttaa ei tarvitse käydä kiristämässä, kuten joskus käy perinteisen teltan kanssa (ja aina yöllä).

Big Agnes on napakka teltta, kun sen pystyttää huolella.

Dyneema on erittäin vedenpitävää eikä pohjassa ole saumoja, joita tarvitsisi hoitaa vedenpitävyyden varmistamiseksi.

Eteinen on pienehkö, mutta siihen mahtui kokeilussa 50-litrainen reppu ja kengät helposti. Myös varovainen kokkailu onnistuu.

Teltan sisällä on 3 taskua, yksi katossa ja 2 sivuilla.

Dyneema on periaatteessa erittäin kestävää, mutta sen hankauskestävyys ei ole hyvä. Siksi valmistaja kehottaa käsittelemään telttaa varoen. Erityisesti pohjan kanssa pitää olla tarkkana. Kävyt ja kivet saattaisivat muuten tehdä pohjaan reiän. Käytin itse teltan alla tyvek-materiaalista tehtyä maavaatetta, joka lisää painoa noin 180 grammaa.

Kaksikerrosteltta kerää yleensä vähemmän kosteutta kuin yksikerroksiset. Käytössä Fly Creek tuntui toimivan kuten muutkin käyttämäni teltat. Jos ulkona oli kosteaa, tuli sisäteltan ja ulkoteltan välikerrokseen kosteutta. Tuuletus toimi kuitenkin hyvin.

Ja sitten se hinta. Eurooppalaisessa nettikaupassa teltasta pitää maksaa 850 euroa. Onko se liikaa pienestä teltasta, riippuu siitä, kuinka paljon grammojen viilaamista arvostaa. Joka tapauksessa rahalla saa täysiverisen ja todella kevyen kaksikerrosteltan.

Suomessa Big Agnesia myy ainakin Vaeltajankauppa.