fbpx

Varusteet

Hawun alla

Voiko teltan keksiä uudestaan? Ainakin sitä voi kehittää paljon, siitä on osoituksena Hawu-majoite, joka on pitkän tuotekehityksen jälkeen nyt kuluttajien ostettavissa.

Hawun idea on näppärä. Se on majoite, johon saa kamiinan eli se sopii hyvin talvisiin olosuhteisiin. Se koostuu kahdesta osasta, jotka liitetään toisiinsa vetoketjulla. Liitos on vedenpitävä. Teltan puolikasta taas voi käyttää avotulimajoitteena laavun tapaan.

Hawun pystyttäminen on odotettua helpompaa yksinkin. Telttaan voi ostaa tai tehdä itse keskisalon, jonka varaan se nostetaan. Hawun kehittäjä Pasi Ylirisku kehottaa kuitenkin kokeilemaan myös toista vaihtoehtoa, eli pystyttämään majoitteen hauskasti puun ympärille.

Kamiina pitää teltan hyvin lämpimänä, vaikka lämpö tietysti nouseekin kattoon ja maanrajassa on viileämpää. Lattiaa teltassa ei ole eli erillinen pohjavaate on tarpeen. Itse käytin edullista kevytpeitettä ja kahta makuualustaa.

Oleilu teltassa on mukavaa ja tilaa on hyvin. Pienempi malli on tarkoitettu 2-4 ihmiselle ja suurempi 5-8 nukkujalle. Vetoketjuliitos mahdollistaa pienemmän teltan koon kasvattamisen lisäpalan hankkimalla.

Kamiina sijaitsee oviaukon lähellä, jolloin se ei ole tiellä yön aikana. Toisaalta telttaan meneminen kuuman kamiinan ohi vaatii tarkkuutta. Lämpö pysyy Hawussa erityisen ”tuulikaapin” eli kangasliepeiden avulla, vaikka oviaukko olisikin auki. Liepeet hieman häiritsevät ainakin vähän jäykemmän retkeilijän ulospujahtamista. Tosi sissi tietysti livahtaa teltan liepeen alta.

Hawun ja Savon kehittämä kamiina painaa vain 5,4 kiloa eli on kamiinaksi kevyt. Sen piippu on liki nerokas. Rullattuna piippu on vain 30 senttimetriä pitkä. Aukirullattuna se on 2 metriä pitkä.

Hawu on laadukas kotimainen tuote, joka sopii vaikkapa perusleirin majoitteeksi. Sitä myyvä Savotta hinnoittelee kunkin komponentin erikseen. Nyt kokeilussa ollut yhdistelmä maksaa noin 1 900 euroa.