fbpx

Uutiset

Tehokkaat sytykkeet kananmunakennoista

Kosteiden nuotiopuiden sytyttämiseen on tarjolla monenlaisia sytykkeitä. Sellaisia on helppo valmistaa myös itse.

Kosteiden nuotiopuiden sytyttämiseen on tarjolla monenlaisia sytykkeitä. Sellaisia on helppo valmistaa myös itse.

Moni retkeilijä on joskus ollut tilanteessa, jossa nuotion sytyttäminen ei ota onnistuakseen. Erityisesti märässä syksyisessä erämaassa tai kylmässä lumisessa metsässä tulen tekeminen saattaa viedä paljon aikaa. Äärimmäisessä tilanteessa nopea nuotion sytyttäminen saattaa olla jopa edellytys hengissä selviämiselle.

Pienellä kotona tehdyllä etukäteisvalmistelulla reissuun voi pakata mukaan itse tehtyjä sytykkeitä, joilla nuotio syttyy nopeasti ja pienellä vaivalla. Materiaalitkin löytyvät usein kotoa jo valmiiksi.

Sytykkeiden pohjana käytetään kananmunakennoa, jonka kennoihin laitetaan kuivaa, helposti palavaa materiaalia. Tämä voi olla esimerkiksi puupurua tai -lastuja, tuohta tai kuivausrummun sihtiin kertyvää nukkaa. Materiaalit sidotaan yhteen kaatamalla kennoon esimerkiksi kynttilänpätkistä sulatettua steariinia tai mehiläisvahaa. Sytyke palaa itsenäisesti 10-15 minuuttia. Aika on niin pitkä, että se useimmiten riittää sytyttämään märätkin risut. Itsetehty sytyke on erinomainen lisä selviytymispakkaukseen, vaellukselle tai vaikka mökillekin saunan lämmittämisen avuksi.

Kerää kaikki tarvikkeet valmiiksi:

  • kananmunakennot
  • kynttilänpätkät tai mehiläisvaha
  • sytykkeiden täytteet (puru, tuohi, kuivauskoneen nukka tms.)
  • alusta (esim. uunipelti leivinpaperilla)
  • siivilä tai tiheä metalliverkko
  • sulatusastia (kaatonokallinen astia helpottaa kaatamista.)


Laita kananmunakennot alustalle. Sula steariini/vaha saattaa valua läpi kennosta, jolloin alusta suojaa esimerkiksi pöydän pintaa. Täytä kenno valitsemallasi helposti palavalla materiaalilla. Puru, nukka tai vastaava hienojakoinen aines kannattaa tiivistää kennoon painelemalla.

Sulata kynttilänpätkät tai mehiläisvaha matalalla lämmöllä hellalla tai nuotiolla. Lämmitä hitaasti, jottei sulava vaha pääse leimahtamaan. Käsittele sulaa steariinia tai vahaa aina varoen. Sulatusastian kannattaa olla sellainen, jota ei käytetä ruuan valmistuksessa, koska vaha on kuivuttuaan erittäin vaikea pestä pois.

Siirrä sulanut steriini/vaha tarvittaessa kaatonokalliseen astiaan. Samalla voit siivilöidä nesteen. Kynttilänpätkien sydänlangat voi valaa sytykkeisiin, mutta mahdolliset sydänlankojen metalliset painot on hyvä poistaa.

Kaada sula streariini/vaha täytettyihin kennoihin. Steariinia saattaa joutua kaatamaan kennoihin pariin otteeseen ennen kuin ne ovat täynnä. Anna sytykkeiden kuivua rauhassa ja leikkaa jäähtyneinä irti toisistaan.