fbpx

Uutiset

Sallan Pahaojankurun tupa valmis

Sallan kansallispuistossa on avattu uusi Pahaojankurun autiotupa. Tuvassa voi nukkua yhdeksän vaeltajaa.

Sallan kansallispuistossa on valmistunut viime aikoina monia retkeilyrakenteita ulkoilijoiden käyttöön. Niistä näyttävin on Pahanojankurun uusi autiotupa. Autiotuvan rakentamisessa on käytetty kierrätyspuuta, joka on käsitelty säänkestäväksi hiiltämällä.

Sallan kansallispuisto on perustettu vuoden 2022 alussa ja se on maamme uusin kansallispuisto. Nyt sen alueelle on valmistunut uusia taukopaikkoja ja autiotupa, jotka ovat valmiita vastaanottamaan ruskaretkeilijöitä.

Pahanojankurun uusi autiotupa on ympäristöönsä sulautuva kokonaisuus, johon mahtuu tilavasti yhdeksän henkeä yöpymään. Autiotuvan tumma päällinen on saatu aikaiseksi käyttämällä hiillettyä puuta.

”Hiilletty puu on huoltovapaa ja pitkäikäinen menetelmä puun pinnan suojaamiseksi. Se on myöskin myrkytön tapa suojata puu ja soveltuu näin hyvin tällaiseen kohteeseen. Puun pinta on pesty, harjattu tai öljytty, joten se ei myöskään nokea”, kertoo rakentamisen erityisasiantuntija Miikka Hosionaho Metsähallituksen Luontopalveluista.

Näyttävän pinnan lisäksi kiinnostavaa on myös rakennusmateriaali itsessään. Pahanojankurun autiotuvan ulkopuolen pintamateriaalit ovat kierrätyspuuta.

Pahanojankurun autiotuvasta voi nauttia myös, vaikka ei jäisi yöksi. Tuvan suuret ikkunat tekevät tilasta valoisan ja antavat mahdollisuuden tarkastella luontoa tuvan rauhassa.

Uudet rakenteet palvelevat retkeilijöitä ja luontoa

Sallan kansallispuistoon on valmistunut paljon uusia taukopaikkoja, kuten Kaippahanojan ja Kylmähetteen päivätuvat, Tunturilammen laavut sekä Kaunisharjun ja Kolmiloukkosen laavut. Vielä työn alla on Pitkälammen laavu.

Kansallispuisto on saanut perustamiseensa kaksivuotisen rahoituksen vuosille 2022 ja 2023. Rahoituksen avulla kansallispuistoon on tehty paljon reittien kunnostuksia, laavujen ja muiden taukopaikkojen päivitystä, pitkoksia, portaita, käymälöitä ja liitereitä.

”Näillä tehdyillä toimenpiteillä Sallan kansallispuiston palveluvarustuksen taso on noussut huimasti ja reiteistä pääsee nauttimaan yhä useampi luontoarvojen vaarantumatta”, sanoo asiakaspalvelupäällikkö Katja Heikkinen.