fbpx

Uutiset

JAS Kameratekniikka Oy: Näin vältät kameravauriot retkelläsi

Valosuodin suojaa linssiä myös iskuilta.

Kalleimmat kameramallit ovat usein sääsuojattuja ja varsin kestäviä, mutta inhimillinen erehdys voi tulla kalliiksi. Näillä konsteilla säilytät kamerasi ehjänä vaelluksella.

Kameran kanssa kompastuminen on sydämen seisauttava hetki. Ykskaks kamera on ilmalennossa kohti kosteaa kuusimetsän pohjaa. Sinne se mätkähtää märkään määttääseen. Toivottavasti ei mikään hajonnut ajattelet, kun poimit kostunutta kameraa mustikanvarpujen seasta.

Yllättävät tilanteet voivat vaarantaa tai ennenaikaisesti jopa kokonaan päättää reissun taltioinnin. Muistot jäävät ikuistamatta ja uuden kameran hankkiminen keventää ikävästi lompakkoa.

“Tyypillisimmin vahinko tapahtuu silloin kun kameran kanssa kaadutaan tai kamera putoaa”, Marko Ikonen JAS Kamerakaupasta kertoo.

Varotoimena jo ennen reissulle lähtöä on hyvä tarkistaa, kattaako mahdollinen matkavakuutus tai jokin muu vakuutuksesi kameran ja mukana olevan kaluston.

Kamera kannattaa pakata rinkan yläosaan. Silloin se on helposti saatavilla, eikä sen päälle tule turhaa painoa. Pakkaa kamera aina huolellisesti, erityisesti mikäli otat mukaasi ylimääräisiä kameran linssejä. Silloin mukaan kannattaa ottaa jonkinlainen kameralaukku, jossa optiikka pysyy paremmin turvassa kosteudelta ja kolhuilta.

Vastavalonsuoja ja erilaiset suotimet suojaavat kameran optiikkaa. Muovisen vastavalonsuojan ja lasisten suotimien varsinainen tehtävä on muun muassa ehkäistä linssiin heijastuvaa valoa. Vastavalonsuoja ottaa tehokkaasti iskun vastaan mikäli kamera linssi edellä maahan tipahtaa ja suodin suojaa linssin pintaa.

Keli vaikuttaa paljon kameraan. Kylmässä kelissä litium-akut kuluvat nopeammin tyhjiksi ja kamera saattaa muutenkin oikkuilla. Kovalla pakkasella muovi hajoaa herkemmin, samoin hyvin kuumassa ilmastossa. Mikäli kameraa käyttää kosteassa, kuten sateella, on hyvä olla varma, että kamera on säänkestävää mallia.

Itse aiheutettuja vahinkoja on helpointa välttää pienellä kärsivällisyydellä ja huolellisuudella.

“Monesti ajatellaan, että kyllähän tämä irtoaa ja sitten osaa väännetään niin, että jokin hajoaa. Jos jokin tuntuu olevan jumissa sitä ei pidä väen väkisin yrittää repiä irti”, Ikonen sanoo.

Jos vahinko pääsee kuitenkin sattumaan reissussa, tulee kamera tarkistaa ensin silmämääräisesti: hajosiko jotain minkä näkee pinnalta käsin? Ulkoisen kunnon tarkistamisen jälkeen on hyvä selvittää tuliko kameraan toiminnallista vikaa, eli toimiiko esimerkiksi kameran tarkennus entiseen tapaan.

“Ensin kannattaa kuunnella raksuttaako tai lonksuttaako kamera. Jos kamerassa on toiminnallista vikaa, kannattaa vielä tarkistaa onko siitä irronnut osia”, Ikonen sanoo.

Jos kamera ei toimi oikein, mutta ulkopuolella ei näy mitään vikaa, voi kameraa käännellä ja yrittää kuunnella, heliseekö sisällä jokin irronnut osa.

Vesi ja kosteus ovat kameran vihollisia. Kameran sisään voi päätyä kosteutta jopa akkua tai muistikorttia vaihtaessa. Joskus sääsuojatunkin kameran vedenkestävyys joutuu odottamattomaan testiin.

“Jos kamera on pudonnut veteen, se tulee toimittaa mahdollisimman pian huoltoon, etteivät osat pääse ruostumaan,” Ikonen sanoo.

Suolavesi on pahinta kameralle. Jos suolavettä päätyy kameran lasipinnoille, ne kannattaa pyyhkiä mahdollisimman pian. Sama koskee objektiiveja ja kameran runkoa. Kuivuva merivesi jättää suolaa pintoihin ja voi vaurioittaa kameraa.

“Jos kamera on päässyt tippumaan reissussa, se kannattaa toimittaa huoltoon tarkistettavaksi. Siellä se hoidetaan kuntoon, jos jotain on hajonnut”, Ikonen suosittelee.

Reissun päätteeksi kannattaa aina huolehditaan kameran puhdistamisesta. Kameraa ei kannata unohtaa pakkaseen tai kylmään autoon.

Kameran objektiivin suojatulpat kannattaa avata reissun jälkeen, jotta lasipinnat pääsevät tuulettumaan. Akku tulee ottaa ulos kamerasta ja antaa sen tuulettua mahdollisesta kosteudesta eroon pääsemiseksi. Kameran sisällä olevat peilipinnat kannattaa sen sijaan suojata runkotulpalla. Se estää lian päätymistä kameran sisään ja peilipinnoille.

“Jos kameralle on sattunut jotain reissussa, se kannattaa toimittaa mahdollisimman pian meille kamerahuoltoon,” Ikonen sanoo.

JAS Kameratekniikan toimipisteet palvelevat Helsingissä ja Turussa. Kameran voi tarvittaessa myös postittaa huoltoon.