fbpx

Uutiset

Makuualustojen R-arvot muuttuvat

orange sleeping mat , inflatable tourist rug ,

Mikäli olet vertaillut makuualustoja, olet todennäköisesti törmännyt R-arvoon. Pidit sitten varmatoimisemmasta solumuovista tai pehmeämmästä ilmatäyteisestä alustasta, on R-arvo kertonut makuualustasta sen olennaisimman eli eristävyyden. Eristävyys tarkoittaa sitä, kuinka nopeasti lämpö siirtyy lämpimästä makuupussista routaiseen maahan yrittäessäsi nukahtaa vaelluspäivän päätteeksi.

Riittävä eristävyys on makuualustan tärkein ominaisuus. Eristävyyden mittaustapa kuitenkin muuttuu vuoden 2020 alusta. Tämä tarkoittaa sitä, että monen tutun alustan R-arvo tulee muuttumaan.
Kansainvälinen standardoimisjärjestö ASTM julkaisi uuden makuualustojen eristävyysstandardin loppuvuonna 2018. Uuden mittausstandardin mukaiset uudet R-arvot otetaan käyttöön vuoden 2020 aikana.

Uudessa mittaustavassa patja asetetaan kuuman ja kylmän levyn väliin, ja kuuman levyn lämpimänä pitämiseen kuluva energia mitataan. Mittaus tehdään kolmesta kohtaa patjaa, ja R-arvona käytetään kolmen patjan keskiarvoa.

Isoista alustavalmistajista esimerkiksi Therm-a-Rest julkisti hiljattain omien alustojensa uudet arvot, jotka ovat nousseet hieman aikaisempaan mittaustapaan verrattuna. Esimerkiksi suositun Therm-a-Rest Neoair Xtherm –patjan vanha R-arvo oli 5,7 ja uusi 6,9. Alustojen eristävyys ei ole muuttunut vaan ainoastaan mittaustapa.

Uusi standardi on hyvä asia retkeilijöille, sillä aiemmin makuualustojen eristävyyden mittaamisessa ei ole ollut yhtenäistä tapaa. Jokaisella valmistajalla on ollut oma mittausmenetelmänsä, joihin asiakkaiden on pitänyt luottaa. Uuden standardin ansiosta makuualustojen lämpimyyden vertailu helpottuu, sillä R-arvot ovat vertailukelpoisempia keskenään.

Suuret retkeilykauppaketjut kuten REI ovat ajaneet uudistusta, jotta kuluttajien olisi helpompi verrata patjoja ja välttää pettymyksiä tilanteissa, joissa pakkasasteille markkinoitu patja onkin palelluttanut käyttäjänsä jo nollakelissä. Vanhoja artikkeleita ja vertailuja lukiessaan kannattaa siis jatkossa huomioida, ettei sekoita vanhoja arvoja uusiin.