fbpx

Uutiset

Lumileikit halutaan suojella

Ilmastonmuutos uhkaa myös suomalaisille kovin rakasta eli lasten lumileikkejä. Protect Our Winters (POW) Finland, Reima ja Ruka aloittavat kampanjan, jonka päämääränä on suojella lumileikit osana Unescon maailmanperintöä. Pelastetaan talvet -kampanja avataan GoExpo Winter -messuilla Helsingissä 15.11.2019.

”Mikäli ilmastoa lämmittäviä päästöjä ei saada kuriin, on todennäköistä, että Etelä-Suomessa ei tehdä lumilyhtyjä, lumilinnoja tai lumiukkoja enää muutaman vuosikymmenen päästä”, sanoo Protect Our Winters Finlandin puheenjohtaja Niklas Kaskeala.

Lumileikkien katoaminen on todellinen uhka, jos ilmasto lämpenee nykyistä vauhtia. Suomen vuotuinen keskilämpötila nousee lähes kaksi kertaa niin nopeasti kuin koko maapallon keskilämpötila. Lämpeneminen on voimakkainta nimenomaan talvella. Ilmastonmuutos näkyy jo lasten lumileikeissä: ensilumen sataessa lapset juoksevat vauhdilla ulos, mutta valkea maa tummuu nopeasti.

Kampanjan tavoitteena on kerätä 20 000 nimeä vetoomukseen, joka toimitetaan kulttuuriministeri Hanna Kososelle. Lumileikit ovat jo osa Suomen elävän perinnön kansallista luetteloa, ja Suomen hallitus voi halutessaan tehdä tämän pohjalta ehdotuksen Unescon aineettoman maailmanperinnön luetteloon. Unescon luetteloa täydennetään säännöllisin väliajoin.

Lumilinnat, lumiukot ja lumienkelit ovat osa kulttuuriamme, ja ne kertovat myös yleisemmin pohjoisesta identiteetistä. Kampanja haluaa muistuttaa suomalaisia, että ilmastonmuutoksen hillinnällä suojellaan myös kulttuuriperintöämme.

Pelastetaan talvet -kampanjan vetoomus pelastetaantalvet.fi (aukeaa 15.11.2019).