fbpx

Uutiset

Ketkä oikeasti pääsivät 8000-metristen huipulle?

Äskettäin julkistetun selvityksen mukaan vain kolme kiipeilijää on päässyt kaikkien 14 kasitonnisen vuoren korkeimmalle kohdalle.

Veikka Gustafsson Annapurnan huippu takanaan. Huippu oli niin kapea, ettei kuvan ottaminen siellä ollut mahdollista.

Vuorikiipeilijöiden 8000ers.com-sivustolla on julkaistu lista, jonka mukaan kaikkien yli 8000-metristen vuorten huipuille on päässyt ainoastaan kolme kiipeilijää, ei 44 kiipeilijää, kuten on uskottu. Veikka Gustafsson on yksi näistä kolmesta.

Maailmassa on 14 kasitonnista vuorta ja monien kiipeilijöiden tavoitteena on kiivetä ne kaikki. Wikipediastakin löytyvän listan mukaan 44 kiipeilijää on tavoitteen saavuttanut. Se, onko kiipeilijä päässyt oikeasti juuri sille kaikkein korkeimmalle kohdalle, ei ole aina helppoa todentaa. Kiipeilijä saattaa luulla saavuttaneensa korkeimman kohdan, vaikka matkaa huipulle olisi vielä ollut kymmeniä metriä. Joskus kyseessä on silkka erehdys, joskus tietoinen valinta.

Eberhard Jurgalski on tiimeineen käynyt läpi kaikkien kasitonniskiipeilijöiden huiputukset, erityisesti valokuvia analysoimalla. Selvitys löytyy täältä. Vuosien työn tulos on, että ainoastaan kolme kiipeilijää eli amerikkalainen Ed Viesturs, Veikka Gustafsson sekä nepalilainen Nirmal Purja ovat saavuttaneet oikeasti vuorten kaikkein korkeimmat kohdat.

Kohti Annapurnan huippua.

Veikka Gustafsson kertoo Retki-lehdelle, että hän kiipesi usein Viestursin kanssa ja huippu saattoi jäädä ensimmäisillä yrityksillä muutaman metrin päähän, jolloin he tekivät uuden yrityksen myöhemmin. Gustafsson kertoo myös huomanneensa monta kertaa huippua lähestyessään, että aiemmin vuorelle kiivenneiden jalanjäljet päättyivät selvästi ennen oikeaa huippua. ”Moni nuoruudessa ihailemani kiipeilijäkin oli jäänyt aika kauas huipusta” Gustafsson muistelee.

Jurgalskin selvitystyöstä on kirjoitettu aiemminkin, ja esimerkiksi italialainen Reinhold Messner, joka ei siis päässyt tälle listalle, on sanonut, että ”jos jäin viisi metriä huipusta, entäs sitten”.