fbpx

Uutiset

Käsivarsi on talvella haastava paikka

Metsähallituksen Luontopalvelut muistuttaa, että Käsivarren erämaa-alueella on alkutalven aikana ollut hyvin haastavat olosuhteet retkeilyyn. Alueelta on jouduttu hakemaan alkuvuodesta pois useita retkeilijöitä, jotka eivät ole selvinneet maastosta pois omin voimin.  

 Käsivarren erämaa-alueella sääolosuhteet voivat muuttua hyvin nopeasti.   Alkuvuoden aikana Kilpisjärven vapaaehtoiset pelastajat ovat auttaneet useita pulaan joutuneita Käsivarren tunturialueella. Viimeksi viime viikolla retkeilijä jouduttiin hakemaan helikopterilla pois maastosta kesken vaelluksen.

”Kohtaamme säännöllisesti Kilpisjärven luontokeskuksessa ihmisiä, joille tunturialue ei ole tuttua ja vaikeat olosuhteet tulevat yllätyksenä. Osa retkeilijöistä ei selvästi ymmärrä minne ovat lähtemässä, ja taidot avotunturissa selviytymiseen ovat puutteelliset. Suunnitelmista ei haluta luopua, vaikka keli olisi jo lähtöhetkellä liian haastava”, Tiia Lepistö Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.   

”Runsas lumisade ja usein jopa yli 30 m/s puhaltava tuuli voivat laskea näkyvyyden nollaan, jolloin myös hätään joutuneen ihmisen paikantaminen sekä hakeminen on suuri haaste ja avun toimittaminen alueelle kestää pitkään. Monessa tapauksessa kyse on tarpeettomasta luonnonvoimien uhmaamisesta, puutteellisesta retken suunnittelusta sekä riittämättömästä varautumisesta”, työsuojelupäällikkö Antti Ohenoja Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo. Huonolla säällä on parempi odottaa kelin parantumista autiotuvan suojassa.

 Näin valmistaudut vaellukseen haastavissa olosuhteissa   

 • Opettele olosuhteiden mukaiset talviretkeilytaidot ennen vaellusta tai lähdet matkaan osaavassa vaelluskumppanin seurassa.
 • Yksin avotunturiin lähtö on aina isompi riski kuin isommassa joukossa vaeltaminen.
 • Varaa riittävästi lämmintä ja tuulenpitävää vaatetusta, myös taukoja ja avun odottamista varten.  
 • Pukeudu kerroksittain, alle hengittävä kerrasto ja väliin vaatetta olosuhteiden ja kuormituksen mukaan, niin että hikoilu on mahdollisimman vähäistä. Varaa kuivia vaihtovaatteita. Kuivaa aina kastuneet varusteesi heti tuvalle saapuessasi.
 • Opettele suunnistamaan kartan ja kompassin avulla. Huomioi, että suunnistaminen on talvella vaikeampaa, sillä maastonmuotoja on vaikea havaita. Paperisen kartan ja kompassin lisäksi varaa mukaan GPS-navigointilaite sekä varaparistoja.   
 • Älypuhelimien akunkesto pakkaslukemilla on heikko. Satelliittipuhelin tai hätälähetin on myös hyvä olla mukana, kun liikut alueella, jossa kuuluvuutta ei ole.    
 • Paras matkapuhelimen kuuluvuus on yleensä korkeilla tuntureilla. Alueella voi toimia myös Norjan matkapuhelinoperaattorin verkko, jonka kautta voit hälyttää tarvittaessa apua.  
 • Varustaudu pahimman varalle, älä yliarvioi omaa kuntoasi tai taitojasi
 • Ota aina mukaan ensiaputarvikkeet, lapio, majoite ja keitin
 • Jos aiot yöpyä retkelläsi, varusteet eivät usein mahdu pelkkään rinkkaan. Siksi ahkio ja päiväreppu ovat talvella hyvä vaihtoehto.   
 • Käsivarressa varusteet saavat olla lähes vuoden läpi neljän vuodenajan varusteita. Ota mukaan talvimakuupussi ja talvimakuualusta. Kaksi makuupussia päällekkäin voi myös olla hyvä yhdistelmä.