fbpx

Uutiset

Kansallispuistojen käyntimäärissä reipas kasvu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat 20 prosentilla, kun käyntimääriä verrataan viime vuoden ajanjaksoon 1.1.-31.7. Edellä mainitulla ajanjaksolla vuonna 2020 kansallispuistoihin tehtiin 2,4 miljoonaa käyntiä, jossa on kasvua 400 000 käyntiä.

Pohjois-Suomessa koronasulku sulki Lapin matkailun maalis-toukokuun väliselle ajalle, mutta sielläkin kesäryntäys on kompensoinut jonkin verran perinteisesti korkean sesongin pudotusta. Metsähallitus uskoo, että iso osa uusista kävijöistä jää pysyviksi, kun he ovat löytäneet kansallispuistojen luonnon ja hyvät palvelut.

Kansallispuistojen käyntimäärien kasvu on monen tekijän summa. Korona-kevät nosti lähiretkeilykohteiden suosion ennen näkemättömiin lukemiin. Kesällä suomalaiset lisäsivät kotimaan matkailua, ja myös pohjoisempien kohteiden kesämatkailu sai paljon uusia asiakkaita. Metsähallituksen Luontopalvelujen saama lisärahoitus kansallispuistojen maastopalvelujen korjausvelan kuromiseen tuli niin ikään oikeaan aikaan: parannetut reitit ja taukopaikat tekivät kansallispuistoista entistä parempia vierailukohteita myös ensikertalaisille. Neuvonnan merkitys uusille asiakkaille korostui niin verkossa, maastossa kuin luontokeskuksissa.

Useassa kansallispuistossa päästiin yli 100 prosentin kasvulukuihin. Esimerkiksi Helvetinjärvellä kasvua oli 158 % ja Repovedellä 101 %.

Pallas-Yllästunturi oli yhä suosituin ( 340 000 kävijää), vaikka määrä laskikin 11 prosentilla.

UKK-puisto jäi alle kahden sadan tuhannen kävijän, laskua 16 prosenttia.

Nuuksiossa kävijöitä oli 217 495 (kasvua 19 %).