fbpx

KotimaaUutiset

Fiskars lahjoittaa luonnonrauhaa

dagmarinlahde
Kuva: Visit Raaseborg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomi juhlii ensi vuonna 100-vuotispäiviään. Fiskars on yksi Suomi 100 -hankkeen virallisista yhteistyökumppaneista. Osana kumppanuutta Fiskars-konserni lahjoittaa suomalaisille luonnonrauhaa ja luovuttaa Suomelle Källvikenistä luonnonkauniin Dagmarin puistoalueen sadaksi vuodeksi.

Läntisellä Uudellamaalla Källvikenissä sijaitsee noin neljänkymmenen hehtaarin kokoinen yhtiön omistama maa- ja vesistöalue. Källvikenissä yhdistyvät lajistoltaan monimuotoinen suomalainen metsä, luonnonhiekkarannat, saariston kalliot ja meri. Källvikenissä pulppuaa myös kulttuurihistoriallisesti arvokas Dagmarin lähde, jonka poikkeuksellisen kirkas vesi virkistää luonnossa liikkujaa ja tarjoaa puhtaan luonnon elämyksen.

Puistoalue kunnostetaan ja sen kauneus dokumentoidaan virtuaalielämykseksi

Fiskars haluaa tuoda luontoympäristön rauhoittumisen ja inspiroitumisen lähteenä mahdollisimman monen ulottuville. Yhtiö luovuttaa Källvikenistä alueen käyttöön Suomelle elokuussa 2017 seuraavaksi sadaksi vuodeksi, nimellisellä euron vuosivuokralla, sata päivää ennen Suomen 100-vuotispäivää.

Ennen alueen luovutusta Fiskars kunnostaa Källvikenin alueen luontopolut, venelaiturin ja Dagmarin lähteen ympäristön siten, että retkeilijöiden, ulkoilijoiden, veneilijöiden ja matkailijoiden olisi helppoa ja mukavaa liikkua puistossa sen arvokasta metsäpohjaa säästäen. Fiskarsin henkilöstö osallistuu seuraavan vuoden aikana kunnostustalkoisiin Valtioneuvoston kanslian juhlavuoden teeman ”Yhdessä” mukaan.

”Källvikenissä ihmiset voivat inspiroitua luonnosta, aivan kuten muotoilijamme ovat tehneet läpi vuosikymmenten. Luonto levittäytyy vierailijan ympärille jylhässä komeudessaan ja tarjoaa ajatuksen siitä, mistä monen muotoilijamme ikoniset esineet ovat saaneet alkunsa”, sanoo Fiskarsin toimitusjohtaja Kari Kauniskangas.

Fiskars hakee Uudenmaan ELY-keskukselta alueen muodostamista viralliseksi luonnonsuojelualueeksi. Alueelle laadittavilla rauhoitussäännöillä pyritään säilyttämään alue jatkossakin antoisana historia-, kulttuuri-, luonto- ja virkistyskohteena. Metsähallituksen kanssa on sovittu alueen siirrosta sen hallintaan 100 vuodeksi.

”Lahja on valtakunnallisesti ainutkertainen myös Metsähallituksen historiassa; koskaan aiemmin ei yksityinen taho ole luovuttanut vastaavaa historiallisesti arvokasta aluetta Metsähallituksen hallinnoitavaksi”, sanoo Metsähallituksen kenttäpäällikkö Jere Rauhala.

Lue lisää täältä.