fbpx

Uutiset

Aina avoin luontokeskus Pallastuntureille

Metsähallituksen Luontopalvelut on rakentamassa Pallastuntureille Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeeseen uutta ja luontokeskusta. Vuoden 2025 loppuun mennessä valmistuvan luontokeskuksen on tarkoitus olla aina auki oleva retkeilijöiden huoltopiste.

Aina auki oleva, omatoimisesti käytettävä luontokeskus on uudenlainen palvelu retkeilijöille. Luontopalvelujen tiedossa ei ole, että vastaavia luontokeskuksia olisi muiden maiden retkikohteissa. 

”Lähtökohtaisesti luotamme retkeilijöihin. Meillä on vahva usko siihen, että tällainen omatoimisesti käytettävä luontokeskus toimii nimenomaan Pallastuntureilla, jossa suurin osa alueella liikkuvista on vastuullisia retkeilijöitä”, virkistyskäytön erityisasiantuntija Timo Karinen Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.  

Pallastuntureille päättyy Suomen vanhin, hyvin suosittu, tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Hetta–Pallas-vaellusreitti.  

”Usein retkeilijät haluavat siistiytyä vaelluksen jälkeen, kun odottavat julkista liikennettä tai ennen kuin lähtevät ajamaan autolla kotiin. Uusi luontokeskus tarjoaa mahdollisuudet tähän. Vaeltamaan lähteville tilassa on myös kaikki ajantasainen tieto reitiltä diginäytöillä ja mahdollisuus käyttää tämän vuoden lopussa valmistuvia, uusia Luontoon-verkkopalveluja”, Karinen kertoo.  

Luontokeskuksen opasteet ja pieni näyttely kertovat vastuullisesta retkeilystä ja alueen luonnosta. Diginäytöillä on esillä myös turvallisuuteen liittyviä tärkeitä asioita, esimerkiksi ajankohtaista tietoa alueen tulvista ja lumivyöryistä. 

Luontokeskuksen keittiössä puolestaan retkeilijä voi tiskata vaelluksella mukana olleet retkikeittimien kattilat ja muut ruokailussa käytetyt astiat.  

Luontopalvelut sai Pallastunturin luontokeskuksen rakentamiseen 1,6 miljoonaa euroa hallituksen lisätalousarviossa alkuvuonna 2023.