fbpx

Tiedot & taidotUutiset

Näin kuivaat kasviksia retkiruokaan

Teksti ja kuvat Saara Atula

Retkiruoan kuivaaminen on erinomainen tapa keventää rinkan painoa, säästää rahaa ja tehdä vaelluksesta entistä herkullisempi.

Kun kerran kuivattaa raaka-aineita retkeä varten, niin sen jälkeen paluuta vanhoihin pussiruokiin ei enää ole. Kuivattaminen on salaisuus gourmet-retkiruokiin, sillä se laajentaa huomattavasti retkiruokarepertuaaria. Kuivaaminen poistaa raaka-aineista veden ja näin monen raaka-aineen paino tippuu jopa kymmenesosaan – joillain jopa enemmänkin. Melkein mitä tahansa pystyy kuivaamaan. Kuivaaminen vaatii jonkin verran työtä ja aikaa. Yhtä retkipäivää kohden kannattaa varata yksi vuorokausi kuivaamiseen.

Esivalmistelut ja tarvittavat välineet

Ruokaa voi kuivattaa siihen tarkoitetussa kuivurissa, mutta yhtä hyvin myös kotiuunissa. Kuivurin etu on, että lämpötilaa voi helpommin säädellä ja se kuivattaa tasaisemmin. Uunissa kannattaa suosia ritilää ja leivinpaperia, jotta raaka-aine kuivuisi paremmin myös alhaalta päin. Voit myös pyöritellä lastalla raaka-aineita uunissa aina vähän väliä, jotta raaka-aineet kuivavat tasaisesti.

Itse suunnittelen retkelle ensiksi ateriat ja kuivaan raaka-aineet ateriakohtaisesti. Näin tietää pakkaavansa lopulta oikean kokoisen annoksen, sillä kuivatut raaka-aineet menevät niin pieneen tilaan, että helposti meinaa epäusko retkellä iskeä, että näinkö vähän tähän pitäisi tulla, ja tulee helposti kokattua hieman liikaa.

Kuivaaminen uunissa

Kasvikset kuivataan 40–50-asteisessa uunissa. Uuninluukku jätetään esimerkiksi puulastan avulla pari senttiä raolleen, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Ainesten annetaan kuivua noin vuorokauden ajan tasalämmöllä. Jos käytössä on kiertoilmauuni, reilusti vähempikin aika riittää. Kuivumisaika riippuu raaka-aineiden koosta, tai kuinka ohuelti esimerkiksi sosekeitto on levitetty. Kuivaamisaika saa olla mieluummin vähän pidempi kuin liian lyhyt. Liian lyhyt kuivaamisaika voi jättää raaka-aineen kosteaksi, jolloin se homehtuu helposti ja homehduttaa sitten muutkin samassa pussissa olevat.

Soseet, ja yleisesti ottaen kasvikset ovat valmiita, kun ne ovat kuivia, eli hyvin kevyitä, kovia ja kopisevia – tai soseet ovat murenevia. Kuitenkin esimerkiksi paprikaan ja tomaattiin, sekä joihinkin hedelmiin jää hieman taipuisuutta täysin kuivanakin.

Kuivattujen raaka-aineiden pakkaaminen

Raaka-aineet on mielestäni helpoin pakata ateriakohtaisesti. Näin kaikki löytyy etukäteen kätevästi jo lajiteltuina, eikä tarvitse arpoa, kuinka paljon kuivattua raaka-ainetta ruokaansa tarvitsee. Lajittele yhteen ateriaan tulevat raaka-aineet sen mukaan, mitkä vaativat liottamista ja mitkä eivät. Mausteet kannattaa pakata erikseen.

Itse pakkaan myös öljyssä kuullotettavat ainekset erilleen, jotta saa mahdollisimman maukasta ruokaa. Eli sipulit, maustetahnat, chilit, porkkanat ja sellerit erikseen omaan pussiinsa. Loput raaka-aineet, kuten kikherneet, tomaatit, paprikat, munakoisot ja kookosjauhe omaan pussiinsa. Lopuksi kaikki yhteen ateriaan tarvittavat erilliset pienet minigrip-pussit kannattaa pakata yhteen vähän isompaan minigrip-pussiin, jonka kylkeen kirjoitetaan itse resepti.

Liottaminen retkellä

Kaikki kuivattu ruoka tarvitsee liottamista ennen ruoanlaittoa. Myös nuudeleita, pastaa tai riisiä voi yhtä hyvin liottaa etukäteen säästääkseen kaasua.

Liottamista vaativat raaka-aineet eli kuivatetut raaka-aineet pistetään likoamaan muutamaa tuntia ennen aterian valmistusta. Helpoin on laittaa aamiaisella lounas likoamaan ja lounaalla illallinen likoamaan. Liottamista varten paras on isosuinen muovipullo tai -rasia, jossa on kierrekorkki tai kansi, joka varmasti on ilmatiivis, eikä päästä vettä vuotamaan. Ruokatermos on erinomainen liotusastia.

Raaka-aineiden päälle kaadetaan vettä sen verran, että ne peittyvät.

 5 vinkkiä kuivaamiseen

  • Kannattaa valita mahdollisimman hyviä ja tuoreita raaka-aineita.
  • Raaka-aine ei kuivatessa kypsy. Raakoja raaka-aineita kuivatessa ne on silti vielä kypsennettävä liotuksen jälkeen. Raaka sipuli on siis edelleen raakaa.
  • Raaka-aineita ei kannata kypsentää ainakaan öljyn kanssa etukäteen, sillä rasva ei kuivu, ja raaka-aine pilaantuu siten helposti. Tämän vuoksi todella rasvaiset tuotteet eivät sovi kuivattavaksi.
  • Raaka-aineiden kannattaa olla myös mahdollisimman tasakokoisiksi pilkottuja, jotta ne kuivuvat samaa tahtia.
  • Kuivattavat ainekset levitetään ohueksi kerrokseksi. Ne eivät saisi olla juurikaan päällekkäin. Soseet taas levitetään mahdollisimman ohueksi, parin-muutaman millimetrin paksuiseksi kerrokseksi.