Kotimaa

Onko risukeitin avotuli vai ei?

 

Palovaroitusten asettamat rajoitukset tulentekoon eivät koske keittimiä. Kaiken tulen käsittelyssä on silti syytä olla varovainen.

Risukeittimien luokittelua avotuleksi on pohdittu paljonkin retkeilijöiden keskuudessa. Retki-lehti selvitti asian suoraan sisäministeriön pelastusosastolta.

“Jos tuli on eristetty maaperästä, kyseessä ei ole avotuli”, sisäministeriön pelastusosaston valmiusjohtaja Janne Koivukoski kommentoi puhelimitse.

Tästä syystä risukeittimen, jossa tulisija ei koske maahan, ei voi määritelmällisesti katsoa olevan avotuli. Samasta syystä nuotio on aina avotuli, vaikka sen reunustaisi kivillä tai tekisi jollekin palamattomalle alustalle, kuten hiekalle tai kalliolle.

Huolellisuus ennen kaikkea

Ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikaan tulta tulee käsitellä erityisen huolellisesti, oli kyseessä sitten risu-, sprii- tai kaasukeitin. Vahinkoihin johtava tulipalo on tulta käsitelleen henkilön vastuulla, vaikka se ei olisi lähtenyt liikkeelle avotulesta.

“Metsäpalovaroituksen aikana on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta, vaikka tuli olisi tulipesässä tai siirrettävässä grillissä”, Koivukoski painottaa.

Metsäpalovaroituksen aikaan avotulenteko on kielletty. Nykylainsäädännössä ei aseteta rajoituksia tulenteolle ruohikkopalovaroituksen aikana, mutta pelastuslakiin yritetään näiltä osin saada muutos. Syy muutoksen tarpeeseen on selvä.

“Ruohikkopalovaroituksen aikaan on paljon nurmikkopaloja huolimattomasta tulen käsittelystä johtuen”, Koivukoski kertoo.

Risukeittimessä on hyvä välttää paljon kipinöitä aiheuttavia palomateriaaleja, kuten kuusta, erityisesti palovaroitusten aikaan.

Lue myös

Vuoden vaeltaja & koronaepidemia

Petri Laine

Miten valitaan talvimakuupussi?

Petri Laine

Kiipeilijän Olhava

Petri Laine