fbpx

MainosVarusteet

Bikepacking on kesän kuumin retkeilymuoto – Vinkit tärkeimpien varusteiden valintaan

Polkupyörällä on lähdetty retkelle iät ja ajat. Oikeilla varusteilla tulevilla bikepacking-retkillä voit keskittyä olennaiseen ja polkea auringonlaskuun.

Bikepacking-retki auringonlaskussa
Bikepacking avaa retkeilyyn uuden ulottuvuuden

Yhteistyössä bikester.fi kanssa.

Pyöräretkeilyn eli bikepackingin voi periaatteessa aloittaa pyörällä kuin pyörällä. Pidemmillä retkillä ajoergonomia ja polkemisen tehokkuus korostuvat, minkä takia suosituimpia kulkupelejä lienevät erilaiset maasto-, gravel- ja touring-pyörät.

Pidemmille päiväretkille ja yön yli retkille mukaan tarvitaan jo jonkin verran varusteita. Reppu voi toimia lyhyemmällä matkalla, mutta tuntien polkemisen jälkeen se voi alkaa tuntua epämukavalta selässä. Paras tapa kuljettaa pyöräretken varusteet onkin pyörälaukuissa.

Ensimmäisenä pyörälaukuista puhuttaessa monelle tulee mieleen pyörän tarakkaan kiinnitettävät sivulaukut. Niiden hyvä puoli on alhaalla oleva painopiste ja tilavuus. Tällaiset laukut lisäävät kuitenkin helposti ilmanvastusta ja vaativat tarakan, johon laukut kiinnittää.

Toinen vaihtoehto ovat pyöränrunkoon kiinnitettävät bikepacking-laukut. Ne istuvat runkoon siten, ettei lisäilmanvastusta juuri synny ja osaan tavaroista pääsee käsiksi ajonkin aikana.

Bikepacking-laukut kiinni polkupyörän rungossa
Bikepacking-laukut kiinnitetään polkupyörän runkoon, jolloin ilmanvastus jää mahdollisimman pieneksi.

Retkelle suuntaavan kannattaa hankkia omiin tarpeisiin sopivat bikepacking-laukut. Pyörän keskiosaan jäävään kolmikulmaiseen tilaan on mahdollista kiinnittää niin sanottu runkolaukku. Malleista löytyy eri kokovaihtoehtoja, aivan kuten pyöriäkin valmistetaan erilaisilla rungoilla.

Runkolaukussa olevat tavarat ovat helposti saatavilla ajon aikana, joten sinne voi sijoittaa eväitä napsittavaksi pitkin ajoa. Kaikkein painavimmat varusteet kannattaa sijoittaa runkolaukun pohjalle, jolloin painojakauma on mahdollisimman suotuisa polkijalle. Osa runkolaukuista aukeaa isommaksi erillisellä vetoketjulla.

Runkolaukuista on olemassa myös malleja, jotka tulevat yläputken päällipuolelle. Näitä ja yläputken alapuolelle kiinnitettävää runkolaukkua voi usein käyttää samanaikaisesti, sillä laukut kiinnittyvät tarranauhoin tai vastaavin tavoin.

Bikepacking-laukuissa kulkee varmuudeksi  työkaluja
Bikepackingin laukuista oleellisimpiin kuuluva runkolaukku on hyvä paikka säilyttää retken aikana kaikkein painavimmat varusteet, kuten työkalut. Pidemmille retkille on hyvä varautua myös esimerkiksi varasisäkumilla, jotta matkanteko ei tyssää rengasrikonkaan sattuessa.

Toinen bikepackingille tyypillinen varustus on satulatolppalaukku. Isompaan, pyörän satulaan ja sen varteen kiinnitettävään laukkuun on mahdollista pakata yllättävän paljon tavaraa. Painavimmat tavarat pakataan jälleen mahdollisimman lähelle pyöränrunkoa, joka tässä tapauksessa on satulatolppa.

Hyvä satulatolppalaukku kompressoi sisällön napakasti kohti satulatolppaa ja on vedenpitävä. Reilumman kokoisten satulatolppalaukkujen tilavuus on pitkälti yli kymmenen litraa.

Isompi satulatolppalaukku suojaa myös lentävältä kuraltaa, mikäli pyörässä ei ole lokasuojia.

Bikepacking-laukku satulan tolpassa
Bikepacking-varustukselle ominaiseen satulatolppalaukkuun saa sullottua yllättävän paljon tavaraa. Painavimmat tavarat kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle satulatolppaa.

Jo mainittujen lisäksi pyörään voi kiinnittää ohjaustankolaukun, joka sijoituu vaakatasoisesti, pyörän ohjaustangon suuntaisesti. Tällöin tilaa alkaa olla jo varsin hyvin.

Maailmanympärimatkalle pyörään saa kiinnittää vielä pari laukkua lisää, mutta jo muutamalla bikepacking-laukulla saa toteutettua loistoretkiä. Pyöräillessä matkanteko käy kävelyä joutuisammin, joten ruokiakin on helpompi täydentää matkan varrella.

Suomi on täynnä pieniä teitä, jotka odottavat seuraavaa kulkijaa. Hyppää tänä kesänä pyörän selkään ja lähde retkelle!

Bikepacking-pöyrä auringonlaskussa
Bikepacking-retkellä ehtii jo päivässä pitkälle. Suomessa retkipyöräilijälle riittää koluttavia teitä.