fbpx

Uutiset

JAS Kameratekniikka Oy: Muista nämä ennen retkeäsi!

JAS Kamerankaupan Marko Ikonen muistuttaa ottamaan reissuun vara-akun kameraan, mikäli lataaminen ei ole mahdollista reissun päällä.
JAS Kamerankaupan Marko Ikonen muistuttaa ottamaan reissuun vara-akun kameraan, mikäli lataaminen ei ole mahdollista reissun päällä.

Kamera ja sen lisävarusteet on syytä laittaa kuntoon ennen reissua. Näin olet valmiina ikuistamaan hetket ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä erämaassa ja poluilla.

JAS Kamerankaupan Marko Ikonen muistuttaa ottamaan reissuun vara-akun kameraan, mikäli lataaminen ei ole mahdollista reissun päällä.
JAS Kamerankaupan Marko Ikonen muistuttaa ottamaan reissuun vara-akun kameraan, mikäli lataaminen ei ole mahdollista reissun päällä.

Kamerasta loppui akku juuri ennen kuin auringonlasku oli kauniimmillaan. Akun symboli vilkkui hetken punaisena, sitten kamera sammui. Onnekseni olen ostanut kameraani vara-akun, joka kulkee aina mukanani, mikäli kannan kameraa. Vaihdoin nopeasti täyden akun kameraani ja olin taas valmis ikuistamaan punaisena loimuavan auringon viimeiset säteet järven yllä. Vaara ohi ja hieno muisto talteen!

Vaelluksille ja muille reissuille kannattaa valmistautua myös kameran suhteen, mikäli sellainen mukaan lähtee.

Kameran linssit ja runko on hyvä puhdistaa aina reissun jälkeen. Niiden puhtaus on myös hyvä tarkistaa ennen uuteen seikkailuun suuntaamista.

”Kamera on hyvä olla puhdistettu edellisen reissun jäljiltä. Kameralaukku kannattaa imuroida, jotta se on siistissä kunnossa”, Marko Ikonen JAS Tekniikka Oy:stä kertoo.

Kameran linssien pintoja voi pyyhkiä siihen tarkoitetuilla liinoilla. Näin objektiivin lasiset pinnat saadaan kirkkaiksi ja kuviin ei ikuistu mahdollisia sotkuja linssin pinnoista.

Mikäli linsseihin jää likaa, jota ei itse saa pois, suosittelee Ikonen käyntiä JAS Kamerakaupassa. Siellä vaikeammat tapaukset hoidettua asianmukaisesti, lasipintoja vahingoittamatta.

Mikäli kamerassasi on vaihdettavia objektiiveja, huomioithan, että kameran sisällä oleviin sensoripintoihin ei tule koskea millään. Jopa pumpulipuikko voi saada aikaan vahinkoa. Halpa ja hyvä työkalu sensoripintojen puhdistamiseen on kameraliikkeissä myytävä pieni pumppu, jolla pienet roskat saa varovasti poistettua sensorien pinnasta.

Terävien kuvien ottaminen onnistuu heikommassakin valossa, jos käytössä on kamerajalusta. Kamerajalustoja on monen kokoisia ja painoisia. Nykyaikaiset matkailukäyttöön suunnitellut jalustat eivät vie paljoa tilaa ja kulkevat painonsakin puolesta varsin vaivatta mukana.

”Jalusta on helppo kiinnittää rinkan kylkeen tai alle. Hiilikuiturunkoinen jalusta on kevyt ja tätä päivää”, Ikonen tarkentaa.

Jos perinteisen kolmijalan, eli tripodin, mukana kantaminen tuntuu omassa käytössä turhalta, voi mukaan pakata yksijalan, eli monopodin. Monopodilla saa yhden tukipisteen lisää ja kuvien ottaminen pidemmällä valotusajalla helpottuu käsivarasta merkittävästi.

Vankimpia monopodeja voi käyttää vaellussauvan tavoin tukea antamaan vaikeammassa maastossa tai jokea ylittäessä. Kevyttä kolmijalkaa voi käyttää monopodin tavoin avaamalla siitä vain yhden jalan.

Vaeltaessa mukava ja tarpeeksi leveä kaulahihna helpottaa kuvaamista. Se tuo vakautta kuvaamiseen ja Hyvällä kelillä kameraa voi pitää koko ajan esillä, eivätkä yllättävät kuvaustilanteet mene ohi kameraa rinkasta esiin kaivaessa.

Vara-akut ja tai erillinen varavirtalähde voivat nousta arvoon arvaamattomaan reissun aikana. Jos virtaa ei ole saatavilla, täytyy mukana kantaa valmiiksi ladattuja akkuja ja mahdollisia varavirtapankkeja, joista akkuja voi ladata.

”Päiväreissulla pärjää yhdellä ylimääräisellä akulla, kahden päivän reissulla kahdella lisäakulla”, Ikonen arvioi.

Vara-akkuja on mahdollista ostaa kameraliikkeistä ja niitä valmistavat monet yritykset. Eri kameramallit käyttävät erilaisia akkuja. Kaikki akut eivät ole yhtä laadukkaita tai niiden ominaisuuksissa voi olla eroja.

”Suosittelen ostamaan alkuperäisiä akkuja. Tarvikeakut eivät ole niin paljon halvempia kuin alkuperäiset, eivätkä usein jaksa toimia yhtä hyvin,” Ikonen sanoo.

Virran lisäksi toinen tärkeä muuttuva tekijä on kuvien tallennus. Vaikka muistikortille kuvia mahtuu paljon enemmän kuin aikanaan filmirullalle, on se syytä tyhjentää viimeistään ennen uutta alkavaa reissua.

Muistikorteissa on tapahtunut huimaa edistystä viimeisien muutamien vuosien aikana. Muistikortteja on saatavilla useassa eri koossa, joten on hyvä huomioida paljon kyseiselle kortille kuvia mahtuu. Myös muistikortteja on Ikosen mukaan hyvä olla useampia mukana.

”Muistikorteissa on sama homma kuin akuissa. Yhteensopivuudet ja käyttönopeudet kannattaa tarkistaa ennen ostamista, eikä kannata valita sitä tavaratalon halvinta. Valmistajien suositukset on myös tarkistaa. Pääsääntö on se, että uuteen kameraan ei kannata hirveän vanhaa korttia laittaa, vaan uuteen kameraan kannattaa hankkia uusi muistikortti”, Ikonen selittää.

Kameraa pakatessa on myös hyvä tarkistaa, että kamerassa on muistikortti sisällä. Muistikortin puuttumisen havaitseminen perillä olisi turhauttava tilanne!